Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emma Jaenson: Hycklaren Fridolin har inte ens förtroende hos MP:s egna väljare

Annons

Gustav Fridolin (MP) har gjort det till ett kännetecken att säga en sak och göra en annan.

Jag bryr mig inte om vilka åsikter du har, det är dina handlingar som avslöjar dig, sa Gustav Fridolin i en video från 2014.

Samtidigt som Ulf Kristersson gör succé i M dalar Gustav Fridolins (MP) siffror. I både den senaste partiledardebatten och i de senaste undersökningarna av partiledarsympatier hamnar Fridolin på en bottenplats. I Ipsos undersökning får han förtroende av sex procent av hela svenska folket, och av mindre än hälften (48 procent) av de egna väljarna inom MP.

MP har under mandatperioden haft stora problem. Deras främsta är kanske deras språkrör. Sedan Åsa Romson blev offrad för Fridolin har förtroendet för honom sjunkit. Romson avgick efter ett antal klantiga uttalanden i media – bland annat en jämförelse mellan judeförintelsen och flyktingarna på Medelhavet – och efter att ha målat sin båt i miljögiftig bottenfärg.

Fridolin satt kvar trots att han placerat Mehmet Kaplan, som hade samröre med fascistiska Grå Vargarna, i partitoppen, och efter att han stöttat kollegan Yasri Khan när denne vägrade skaka hand med en kvinnlig reporter. Fridolin var bättre medietränad.

Förra veckans Uppdrag Granskning avhandlade Afghanutvisningarna. Det är svårt att inte känna sympati för de många ungdomar som tagit sig den långa vägen till Sverige i hopp om en bättre framtid, men som i stället skickas tillbaka – ofta till ett land de aldrig varit i, eller inte bott i på väldigt lång tid i. I programmet framträder också ett djupt motsägelsefullt språkrör.

Fridolin har drivit linjen att "ingen människa är illegal", och hävdat att MP:s migrationsbeslut 2015 "var skit" när man stängde gränserna. Han har föreslagit fotboja på illegala immigranter samtidigt som han står som aktivist med flera av dem på Medborgarplatsen i Stockholm som fått utvisningsbeslut. "Det är nu det avgörs om vi är ett land eller bara en liten lort" propagerade han i Almedalen 2017. Helt oförenliga ståndpunkter - samtidigt. Det är inte konstigt att väljarna reagerar.

I Novus oktobermätning fick MP 4,3 procent - en minskning med 2,6 procentenheter från valet. Och det är inte konstigt. För förutom de rena paradoxerna i migrationsfrågorna finns även den välkända kolbitshistorien där han i valrörelsen 2014 lovade att man aldrig skulle sälja ut Vattenfalls brunkolstillverkning i Tyskland. Ett år senare, med MP i regeringsställning, såldes den ändå. Han gjorde "handhjärta" och lovade att fixa skolan på 100 dagar. Drygt 1000 dagar senare är skillnaderna mellan ungdomar med olika socioekonomisk bakgrund större än på länge, vilket inte minst framkom av den senaste Pisa-undersökningen.

MP styr i 18 av våra 20 landsting, och regerar i fler kommuner än M. De är ett av våra mäktigaste partier på både landstings- och kommunal nivå. Man kan säga att Fridolin är en duktig strateg. Eller den största opportunisten i svensk politik. Få politiker är så skickliga på att vända kappan efter vinden, att säga en sak men sedan göra en helt annan. Och fortfarande sitta kvar på språkrörsposten.

I rollen som politiker bör man kunna ansvara för att de beslut man tar får konsekvenser. Och kan man inte stå för sina beslut så borde man helt enkelt inte vara partiledare. För en utsaga hade han ju rätt i: Jag bryr mig inte om vilka åsikter du har, det är dina handlingar som avslöjar dig.

Mer läsning

Annons