Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emma Jaenson: För S är låga företagsbetyg ett tecken på att de har lyckats

Annons
Borlänges kommunalråd, Jan Bohman (S) lär inte heller i framtiden vilja föra en näringlivsvänlig kommunpolitik. Han betraktar ju tvärt om näringslivet som sin politiska motpart. Foto: Jerry Brodin.

Borlänges senaste kommunfullmäktige (180213) var ett lysande exempel på hur en del politiker rider på gamla käpphästar, som om det vore 1930-tal och bruket enda arbetsgivaren.

En av frågorna som diskuterades utgick från Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Borlänge kommun har under 2017 fallit 60 steg.

Det är förstås en dålig utveckling för den som vill värna jobb och växande företag. Men många kommunpolitiker ser inte det lokala företagsklimatet som sin uppgift över huvudtaget.

På fullmäktige resonerades inte om varför man tappat i rankingen. Inte heller eventuella lösningar på problemen. Diskussionen handlade om huruvida man över huvudtaget borde ta hänsyn till rankingen.

Det tyckte inte kommunalrådet Jan Bohman (S). I alla fall inte att man borde ta mer hänsyn till den än till någon annan ranking.

Han menade att ”Det finns väldigt mycket som ligger till grund för hur Svenskt Näringsliv tolkar och läser detta. […] det bästa företagsklimatet skulle vara i de kommuner som lever upp till Svenskt Näringslivs politiska ambitioner, det vill säga väldigt lågt skattetryck, väldigt mycket privatiserat, väldigt mycket utlagt på entreprenad bort från offentlig sektors kontroll.”

Svenskt Näringsliv ger ju enbart ett av många mått på företagsklimatet i en kommun. Organisationen är dessutom politiskt färgad och har en tydlig agenda. Den företräder motparten i S samhällsbeskrivning

Och visst är Svenskt Näringsliv är en paraplyorganisation för svenska arbets­givare. Den har liberala ideal, eftersom den verkar för marknadsekonomi. Men det finns företagare i Svenskt Näringsliv som röstar S, MP, eller kanske till och med V.

Det är däremot inget ovanligt att grupper med ett gemensamt intresse går ihop för att bilda en paraplyorganisation. Som sedan får till uppgift att företräda samtliga. Som LO till exempel.

Med Bohmans logik borde man inte ta hänsyn till de mätningar som de gör heller. Men det är ju inte riktigt där skon klämmer. För även LO har en politisk slagsida – fast då åt socialism.

Att avfärda ett resultat för att det kommer från fel samhällsintresse är inte rimligt. Anledningen till Borlänges socialdemokraters ovilja att analysera problemen bakom det dåliga företagsklimatet beror troligtvis för att resultatet snarast ses som ett bevis på att man gjort något rätt.

Man har ju bara bedrivit bra S-politik.

I förra veckan fick Faluns näringslivschef priset Årets förebild på Nationella inspirationsdagen som arrangerades i Stockholm.

Mellan 2016 och 2017 klättrade Falun 32 platser på rankingen men det är inte bara det Falun prisas för. Motiveringen lyfter Faluns ”lyhördhet, nyfikenhet, prestigelöshet och mod”.

Resultaten visar tydligt hur Falu kommun drar vinning av ett positivt företagsklimat och att Faluns företag får bättre förutsättningar genom kommunens arbete.

Falun är en S-kommun, men S i Falun är inte mossiga traditionalister.

De gamla konfliktlinjerna ser inte ut som de en gång gjorde. Företagande och välfärd ligger inte per automatik i konflikt med varandra. Snarare är ett gott näringslivsklimat välfärdens grundförutsättning.

När ska S i Borlänge sluta ha en egen mätmetod där de vänder upp och ned på rankingen och sedan njuter av Borlänges placering?

Mer läsning

Annons