Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emma Jaenson: Det kommunen tjänar på usel snöröjning kan landstinget förlora i operationskostnader

Annons

Vintern i år har varit ovanligt hal och snörik. Att ta sig fram på gator, cykelvägar och trottoarer i länet har inte varit lätt. Och efter den strida ström av insändare som kommit till DT, verkar jag inte vara ensam om att ha upplevt problemen.

Falu kommun har sedan 2016 anlitat Skanska för att sköta all snöröjning på 35 mil vägar. Även i andra dalakommuner har DT-läsarna upplevt snöröjningen som dålig och kritiserat detta i insändare och intervjuer.

Lyssnar man till de ansvariga för situationen blir man matt. På frågan om Skanska är skyldigt att forsla bort snö på vägarna i Falun blev svaret i DT i tisdags att ”Det är tråkigt att det ser ur så, men vi får beställning från kommunen vilka sträckor som vi ska forsla undan snön på.”

Foto: Markus Bäckström.

Från oktober till slutet av december orsakade halka, snö och is 440 fallskador (!) i Dalarna, där personer var tvungna att vårdas på sjukhus. Bara operationskostnaderna landade på 4,3 miljoner kronor. Utöver detta tillkommer så klart kostnader för sjukskrivningar, mediciner, extra hemtjänst, färdtjänst och annat (utöver det personliga lidandet).

Januari till mars, som har varit en ovanligt snöig period, finns inte med i siffrorna än. Samhällsnotan för denna vinters olyckor blir således avsevärt högre.

Samtidigt som fallskadorna har dragit i höjden har Falu kommun redan under januari och februari övertrasserat budgeten för snöröjning 2018, utan att denna vinter är över eller att vintern 2018/2019 ens börjat.

Budgeten för snöröjning 2018 har sänkts med drygt 5 miljoner kronor sedan 2016 till 11,6 miljoner kronor.

Det kommer att behövas cirka 2,7 miljoner kronor ytterligare för att forsla bort snö från vägar under denna vinters sista månader, vilket alltså ändå inte når det tidigare budgetanslaget.

Foto: Anders Staffas.

Oavsett om problemet bottnar i ett dåligt skrivet avtal mellan Skanska och kommunen, eller om entreprenören inte levt upp till sin del av avtalet så är problematiken större än så.

De huvudmän som står för snöröjningen (kommunerna) och den huvudman som tvingas ge sjukvård till dem som ramlar på grund av dålig snöröjning (landstinget) har inte ett gemensamt kostnadsintresse. Det har däremot Dalarnas skattebetalare.

Sjuka och gamla som inte kan röra sig ute eller som skadar sig när de väl vågar sig ut, får betala priset för att kommunen inte löst snöfrågan på ett tillfredställande sätt. Pengarna som kommunen sparar på försämrad snöröjning leder till fördyringar hos landstinget.

Den usla snöröjningen behöver ett helhetsgrepp där skadekostnader, avtalsskrivning, framkomlighet och snöröjningsstandard finns med i en politisk helhet i budgetbesluten.

Läs även: Snöröjningskaoset i Falun: Sopbilar kommer inte fram: "Många är befogat arga"

Mer läsning

Annons