Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emma Jaenson: Det behövs säker tillnyktring hos landstinget

Annons

Mellan september 2014 och december 2016 avled fyra personer i tillnyktringsceller, eller så kallade fylleceller, i Dalarna. Tre av dem Borlänge och en i Avesta. Tre av personerna hade omhändertagits efter att fått i sig för mycket alkohol, en av narkotikaöverdos.

Enligt lag ska personer som placeras i fyllecell tittas till varje kvart och i särskilt svåra fall ska tillsyn ske var femte minut. I två av tre hade det tagit längre tid för vakterna att titta till de berusade personerna, varav ett med ett så glest intervall som 43 minuter.

Därtill har personer som blivit intagna till tillnyktringsceller tidigare rapporterat om saknade eller ej fungerande larmknappar, att det är mycket kallt i cellerna och att dörrarna gör det omöjligt att kommunicera med vakterna när man mår dåligt.

Sorligt nog sticker Dalarna ut i ett nationellt sammanhang. I hela landet dör 2-3 personer per år i tillnyktringsceller.

År 2014 tecknade polisen, kommunerna och landstinget en överenskommelse för att stödja varandra i arbetet med Lagen om omhändertagande av berusade personer (LOB). Detta för att personer som omhändertagits, i behov av vård, ska få tillgång till det.

Landstingsfullmäktige har i dag och i morgon att ta ställning till förslag om inrättande av totalt sex tillnyktringsplatser vid akutmottagningarna. Fyra i Falun, en i Mora och en i Avesta. Målet är att minska dödsfallen i arresterna. Väktare eller poliser ska, när de är osäkra på den intagnas tillstånd, på så vis kunna föra den berusade till akutmottagningarna. Det är rätt: Även om människorna som hamnar i fyllecell enbart ska vistas där i upp till åtta timmar så är det ett frihetsberövade genom tvång och säkerheten myndigheternas ansvar. Det är trots allt inte brottsligt att vara full.

De dödsfall som förekommit i arrester i Dalarna hade förmodligen kunnat undvikas om polis och ordningsvakter hade fört personerna till sjukhus.

Beslutet att utöka samarbetet mellan polis, landsting och kommun för att förhindra fler onödiga dödsfall är därför ett lika välkommet som nödvändigt beslut. Alla människor har rätt till samma vård.

Mer läsning

Annons