Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emma Jaenson: Att FI nu vill förbjuda SD kan vara det dummaste jag läst

Annons
Partiledare Jimmie Åkesson (SD). Foto: Christine Olsson.

DT Debatt i dag förordar Soraya Post, folkvald för Feministiskt Initiativ, att Sverige ska förbjuda organisationer som sprider hat och förespråkar fascism, nazism och rasism.

Hon syftar bland annat på organisationer som NMR, Sverigedemokraterna och det nybildade utbrytarpartiet Alternativ för Sverige.

Post gör vidare analysen att hat leder till folkmord och att vi därför måste förbjuda rasistiska organisationer.

Hon vill kort och gott kriminalisera SD.

Att Fi kommer med ogenomtänkta utspel är knappast nytt. Men det är farligt när demokratiskt valda företrädare, likt Soraya Post, börja ropa efter åsiktsförbud. Reflekterar företrädare för Fi över vilken typ av samhälle Fi försöker skapa?

Hot och trakasserier mot människor är redan i dag förbjudet. Man får inte bete sig hur som helst mot andra människor.

Post borde reflektera över att det kan vara hon själv och hennes eget parti som står i skottgluggen för att ha fel åsikter nästa gång.

Soraya Post (FI). Foto: Fredrik Persson.

När Fi:s motståndare står på barrikaderna och skriker efter förbud mot genusintegrering och normkritik, kommer jag likväl försvara Fi rätt att propagera för att sådant ska vara obligatoriskt.

I demokratiska stater ska frågor om migration och integration debatteras och röstas om. Det är naturligtvis fullt legitima åsikter att vilja stänga gränserna eller att vilja minska invandringen till Sverige.

SD är idag heller inte ett rasistiskt parti även om SD-företrädare gång på gång avslöjas med helt förkastliga åsikter. SD är idag något annat än SD var när partiet grundades och partiprogrammet, som fortfarande har obehagliga formuleringar, är helt annorlunda nu.

Förbud mot obehagliga åsikter är helt ovärdigt en demokrati, fast förbudet påstås grundas i goda avsikter. Post beskriver att hon i egenskap av "feminist och människorättsaktivist" inte kan acceptera "rasistisk och främlingsfientlig hatpropaganda".

Post behöver heller inte acceptera detta; hon är helt fri att argumentera emot SD varenda dag i sitt politiska liv.

Det är naturligtvis få despoter genom historien som inte hävdat att de själva står för det goda och rätta. Vägen till det politiska helvetet är kantad med goda föresatser.

Vad Post närmast förespråkar är en totalitär samhällsmodell där enbart "rätt" åsikter ska få förekomma.

Men Fi måste få göra hur galna utspel som helst utan att Fi därför förbjuds.

Mer läsning

Annons