Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emma Høen Bustos: Löfven famlar efter halmstrån - avskaffad ”straffrabatt” för unga gör gatorna osäkrare

Annons
Stefan Löfven pekar ut helt fel riktning för kriminalpolitiken

Färska siffror från SCB visar att Socialdemokraterna tappar stort i opinionen. I alltmer desperata försök att stoppa raset har Stefan Löfven klampat runt som en elefant i en porslinsbutik med konservativa utspel yrande omkring sig. Det riktigt skär i öronen medan socialdemokratins självbild krossas mot golvet.

Målet är att framstå som att Socialdemokraterna håller ”ordning och reda”, framförallt i kriminal- och migrationspolitiken. Ett exempel är den utredning som man beställt för att se över den så kallade ”straffrabatten” för ungdomar upp till 21 år.

Straffrabatten innebär att ungdomar i Sverige, liksom i många andra länder, ofta får mildare straff än vuxna. Principen bygger på forskning som talar sitt tydliga språk: i unga människors hjärnor är konsekvenstänkandet ännu inte fullt utvecklat. Förmågan till överblick mognar inte förrän efter 20. Detta är inte en fråga om subjektiva åsikter, utan om biologiska fakta.

Ändå vill regeringen att alla kriminella från 18 års ålder ska behandlas som fullt vuxna. "Det finns ingen anledning att se mildare på deras brottslighet", hävdar justitieminister Morgan Johansson (S) som säger sig vilja minska ungdomskriminaliteten.

Men inte ens regeringens egen utredare Petra Lund håller med. I Sveriges Radios Ekot (5/6) tar hon avstånd från utredningens själva syfte. Hon menar att förslaget med hårdare straff för unga vuxna går direkt emot den rådande forskningsbilden och inte är rätt väg att gå om man vill minska ungdomskriminaliteten.

Ironiskt i sammanhanget är att ungdomsbrottsligheten dessutom i själva verket sjunker. Varför sittande regeringen under en valrörelse vill bidra till att måla upp en skräckbild av läget i landet de styr sedan fyra år är svårbegripligt.

Samtidigt får vi inte heller vara naiva. Alla ungdomar under 21 år är inte oskyldiga lamm utan förståelse för att deras kriminella handlingar får ödesdigra konsekvenser för enskilda individer och samhället i stort. Men vill vi faktiskt göra någonting åt problemet är hårdare straff inte lösningen. Detta har kriminologer gång på gång påpekat.

I Danmark gjorde man 2010-2012 ett försök med att sänka straffmyndighetsåldern från 15 till 14 år. Resultaten blev, tvärtemot vad man hade hoppats, att fler 14-åringar misslyckades med att gå ut grundskolan och i större utsträckning återföll i brott. Försöket visade sig vara dyrt och kontraproduktivt. Mycket talar för att utfallet skulle bli liknande med en slopad "straffrabatt".

Att bekämpa ungdomskriminalitet kräver i stället stöd till, och samverkan mellan socialtjänst, skola, fritidsledare och ideella krafter av olika slag.

Det kräver också modiga politiker som tar rationella beslut baserade på erfarenhet och kunskap.

När kriminalpolitiken faller offer för Löfvens desperata försök att fånga väljare i flykt är det svenska folket som får ta konsekvenserna av ett mer otryggt samhälle.

Förslaget om avskaffandet av straffrabatten presenteras i december. Förhoppningsvis hinner den politiska debatten nyktra till något innan dess.

Mer läsning

Annons