Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emma Høen Bustos: Fotoförbud på olycksplatser är en enkel lösning – ändå är det fel väg att gå

Annons
Räddningspersonal vittnar om en allt mer ohållbar situation. Ledarredaktionen menar dock att ett allmänt fotoförbud är fel väg att gå.

I takt med värmen stiger antalet drunkningsolyckor. Helgens tragiska rapportering talar för sig själv, två personer omkomna bara i Dalarna.

Runtom i landet har media rapporterat om liknande händelser. Två fall har blivit särskilt uppmärksammade nationellt: En 17-åring omkom i Degerfors, en 75-åring i Landskrona. Vid båda tillfällena hindrades räddningspersonalen från att utföra sitt arbete – av hänsynslösa betraktare som filmade och fotograferade i stället för att hjälpa till.Fördömandena har, inte särskilt förvånande, haglat. Polisförbundets ordförande Lena Nitz förfäras över allmänhetens ”likgiltighet för andra människor liv” och oroar sig för en ”moralisk kollaps”. Ambulansförbundet anser att beteendet är ”skruvat” och ”djupt oetiskt”. Tidigare inrikesminister Anders Ygeman (S), numera gruppledare i riksdagen, rasar på Twitter. Rätt så.

Beteendet är chockerande, osmakligt och fullständigt respektlöst.

Helgens händelser är inte unika. Brandmän, poliser och ambulansförare vittnar om en extrem utveckling de senaste åren. Sensationslystna människor går bokstavligen talat över lik för närgångna bilder på skadade och döende människor. Räddningsarbetet förvandlas till en morbid underhållningsscen.

Efter helgens olyckor kräver nu Ambulansförbundet att det ska bli olagligt att filma vid olycksplatser. Förbundet har i flera år verkat för en ny brottsrubricering: otillbörlig olovlig fotografering. Denna gång har de lovat att uppvakta Justitiedepartementet, MSB och Socialstyrelsen för att få igenom förslaget.

Kravet kan tyckas rimligt, men precis som med alla förbud bör vi skrida försiktigt fram för att inte göra mer skada än nytta.

I Sverige har vi ett mycket starkt skydd för journalisters och enskilda medborgares rätt att filma och fotografera på enskild plats. Den makten ska vi fortsätta att ha. Allt annat kommer i konflikt med de grundläggande principerna för vårt demokratiska samhälle.

Fri journalistik är en absolut förutsättning för att motverka och synliggöra diskriminering, förtryck och tjänstefel. Oavsett om ursprunget är etablerade medier eller enskilda individer.

Detta framgår inte minst av den amerikanska "Black Lives Matter"-rörelsen som genom skakiga mobilinspelningar lyckats avslöja polisers brutala övervåld mot unga svarta män. Samma sak med den arabiska våren där vi, tack vare mobiltelefoner i händer på aktivister, som bröt regimernas censurerade version av skeendet, i realtid kunde följa utvecklingen i Tunisien, Egypten och Libyen.

Det är helt enkelt principiellt fel att begränsa människors möjlighet att dokumentera vad som händer ikring dem.

Med det sagt är vår lagstiftning trots allt i behov av uppdatering. I dag har vi som enskilda medborgare skyldighet att tillkalla hjälp vid brand eller olycka. Om det är olagligt att inte tillkalla hjälp vid en olycka borde det rimligtvis även vara förbjudet att aktivt motarbeta, förstöra eller hindra räddningstjänstens arbete vid själva olycksplatsen. En sådan lagstiftning skulle även åtgärda problemen med stenkastning, våld och sabotage mot utryckningsfordon, vilket tyvärr tycks förekomma allt oftare.

I politikens värld är förbud tacksamma – de signalerar handlingskraft och är ett tydligt resultat att visa upp för väljarna. Men vår förfäran över enskilda individers likgiltighet inför andra människors liv får inte övergå i förhastade beslut. Låt oss därför hoppas att debatten som helgens tragiska olyckor har medfört inte gör att regeringen faller för lockelsen att förbjuda fotografering vid olycksplatser.

I stället bör de ta sig en ordentlig titt på hur lagstiftningen kan förändras så att den värnar människor i nöd utan att inskränka viktiga rättigheter.

Emma Høen Bustos

LÄS ÄVEN:

Brandmannen Elin Nilsson: Varje gång vi rycker ut till en olycka står någon där och filmar

Mer läsning

Annons