Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elchock och Dalakraft

Annons

Elpriserna blir rekordhöga i sommar. Trots semestertider, värmeböljor, och fortsatta jättelåga produktionskostnader får elkunderna snällt finna sig i att betala allt högre priser.

Marknadsekonomin har för länge sedan satts ur spel på elmarknaden.

Att producera en kilowattimme i Dalälvens vattenkraftverk kostar några få ören. Kunden betalar tiofalt. Även om man jämför med kärnkraften ligger elpriset nu på många gånger över produktionskostnaden. Till och med vindkraften som är dyrare att producera ger ett ordentligt överskott.

Problemet är att marknaden inte längre är någon marknad. Kunden får i dag betala ett pris som i bästa fall motsvarar vad den kilowattimme som är den dyraste att producera. Att runt 80 procent av alla kilowattimmar som vi köper produceras billigt slår inte igenom i priset.

I Sverige produceras över 80 procent av all el av tre stora företag: svenska Vattenfall, finska Fortum och tyska Eon. När detta oligopol dessutom gemensamt äger våra kärnkraftverk och dominerar elhandeln säger det sig självt att marknaden är satt ur spel. Dalarna har dock oligopolet ännu så länge inte helt i sitt grepp.

Visserligen styrs elpriset även för Borlänge Energis och Dalakrafts kunder av oligopolets agerande på den nordiska elbörsen, men Borlänge Energi och Dalakraft har visat att man kan agera skickligt, och åtminstone till en del slippa undan oligopolet, ja till och med att lägga ett och annat krokben åt jättarna. Under alla förhållanden så hamnar elhandelns vinster och jobb inte utanför länet, tack vare länets egna bolag. Därför är det så viktigt vad som händer med ägandet hos Dalakrafts ägarbolag. Hamnar Gagnefs Elverk och Leksand-Rättvik energi i fel händer, kan Dalakraft snart behärskas av oligopolet.

Kampen om Gagnef och Leksand-Rättvik är intrikat:

Lek med tanken att den som får köpa aktiemajoriteten i Gagnef och Leksand-Rättvik så småningom säljer bolagen vidare med förtjänst.

Eftersom det är en offentlig hemlighet att de tre oligopolföretagen i praktiken delat upp Sverige mellan sig, torde det bara finnas en möjlig köpare - av allt att döma Fortum.

Fortum är redan i dag delägare i Dalakraft efter inte minst Mora kommuns klantiga agerande för ett antal år sedan (Ryssa Elverk). Med Gagnef och Leksand-Rättvik Energi får Fortum då över 40 procent av aktierna i Dalakraft - en så stor ägare får mycket att säga till om.

MAUD OLOFSSON SVARAR UNDER "AFTER SPEACH" I ALMEDALEN PÅ FRÅGAN VARFÖR CENTERPARTIET INTE LYFTER I OPINIONSMÄTNINGARNA TROTS ATT PARTIET FÅR SÅ MYCKET PUBLICITET. ROSA GOLZIO ÄR NÄRINGSLIVSREPORTER PÅ T

Mer läsning

Annons