Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elände eller möjlighet?

Annons

Se möjligheterna med EU:s utvidgning i stället för svårigheter. En fortsatt utvidgning ger en typisk "vinna-vinna" situation, i synnerhet för ett land som inte väljer att diskriminera de nya EU-medborgarna med så kallade övergångsregler.

Inlägget | Övergångsreglerna

Minister efter minister vill nu inte tala om "social turism". Flörten med främlingsfientliga krafter får räcka. Men regeringen vill likväl införa övergångsregler för de tio nya EU-ländernas medborgare nu med den gamla vanliga socialistiska advokatyren att företagare i Sverige egentligen är eller kommer att bli kriminella bara de rätta förutsättningarna föreligger.

Beklämmande nog lyckas det också för Göran Persson att åtminstone delvis smitta ner moderater och folkpartister.

Med detta tal slipper också socialdemokraterna undan den nödvändiga debatten om vilka de verkliga hoten för Sverige är, nämligen allt större utlandsägande och allt mer svensk produktion som flyttar till låglöneländer.

Frågan är då, hur gynnas eller missgynnas Sverige av ett ja eller ett nej till övergångsregler?

Ett nej till övergångsregler betyder att arbetskraft lättare tar sig in på vår arbetsmarknad och därmed kan de företag som i dag tvingas säga nej till order på grund av rekryteringsproblem få arbetskraft. Enligt Svenskt näringslivs analys gör det att vakanser lättare fylls. Det ger fler skattebetalare och växande företag i Sverige och det ger bättre demografisk utveckling eftersom de som kommer i regel är unga arbetssökande. Vidare ger det färre svartjobb - ju lättare det är att komma hit och arbeta desto fler blir de vita jobben.

Att säga nej till övergångsregler, till skillnad från de flesta EU-länderna, ger även Sverige fördelen att vara först med att få del av denna nya arbetskraft.

Varför då ja till övergångsregler? Politiskt kan det alltid finnas en del röster att skörda på att spela på folks rädsla, men rent faktiskt vet vi av färska rättsexempel inom nuvarande EU att det inte är lätt att som arbetssökande komma i åtnjutande av ett lands sociala förmåner.

Låt oss gripa möjligheterna den 1 maj i stället för att handlingsförlamas av rädsla!

ULRIK LINDGREN

Mer läsning

Annons