Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EHRLING: Ronstens första uppgift blir att slå vakt om Dalabanan

/
  • Säters kommunalråd Abbe Ronsten (S) föreslås bli ny ordförande i Region Dalarna.

Annons

För att komma i fråga för ett tungt länspolitiskt förtroendeuppdrag i Dalarna krävs två saker:

1. Du ska vara socialdemokrat, med lång och trogen tjänst i bagaget.

2. Du ska ha rejält politiskt förtroendekapital i S verkliga politiska maktcentrum, Borlänge (och framför allt i distriktsordförande Peter Hultqvists egna lilla bok).

Det senare förklarar sannolikt varför Faluns kommunalråd Jonny Gahnshag (S), tidigare kommunstyrelseordförande, liksom i frågan om ny ordförande i landstingsstyrelsen, inte kom i fråga. Avestas kommunalråd Lars Isacsson (S), som också nämnts i förhandsspekulationerna, har sannolikt avböjt för att fortsätta fokusera på arbetet i hemkommunen.

I stället föll valet på Säters kommunalråd Abbe Ronsten (S), som i går av en enig distriktsstyrelse nominerades till att efterträda Leif Nilsson (S) som ordförande i Region Dalarna.

Med Ronsten vid rodret kan det – efter vinterns debacle, där politiker och tjänstemän uppvisat häpnadsväckande dåligt omdöme – förhoppningsvis infinna sig lugn i den för länet så avgörande organisationen.

Efter att planerna på en ny Svealandsregion gick om intet så handlar det nu om att förbereda Region Dalarna för samgående med landstinget i en "länsregion", vilket politikerna vill se ske redan 2019. I det arbetet har Ronsten ett viktigt uppdrag att se till att kommunernas – och inte minst kommunalrådens – inflytande på länsnivå bibehålls.

Vilken roll Ronsten får i en ny länsregion återstår att se – Region Dalarnas frågor om länets utveckling är viktiga, men väger i budgettermer lätt i jämförelse med landstingets enorma hälso- och sjukvårdsverksamhet.

I ledarskapet för Säter har Ronsten visat prov på pragmatism och regerar numera, efter tidigare förlovning med L, nu i ett brett politiskt äktenskap med Dalarnas andra maktparti: C.

Ledningen för ett kommunförbund måste, som Ronsten gjort i Säter, förmå mejsla fram breda polisiska lösningar. Länets bästa ska vara i fokus – inte det egna partiets.

Förhoppningsvis innebär valet av Ronsten också att det – äntligen! – avsätts tillräckliga resurser till de för länets framtid avgörande infrastrukturfrågorna. Ronsten är sedan tidigare ordförande i Dalabanans intressentförening, som samlar kommunerna längs Dalabanan för påverkan, och har i den rollen varit märkbart frustrerad över att övriga länsaktörer inte insett nödvändigheten av att tala med en väl förberedd och tydlig stämma kring Dalabanan.

Facit talar nämligen för att länets intresse bevakats illa. Dalabanans är i erbarmligt skick och tidigare uppgifter har varnat för att restiden mellan Uppsala och Borlänge riskerar att förlängas med 45 minuter (!).

Ronsten bör kliva in med en flygande start.

Mer läsning

Annons