Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ehrling: Övervakning på bussarna kommer att göra Borlänge tryggare – utan att integriteten kränks

Annons

DT:s ledarskribent Gabriel Ehrling.

Det tog sin tid, men nu är det klart att Dalatrafik får övervaka säkerheten ombord på sina bussar med fasta kameror. I alla fall där stöket har varit som värst, i Borlänge och på turer mellan Falun och Borlänge.

DT:s läsare är väl bekanta med dragkampen Dalatrafik och Länsstyrelsen, som svarar för den statliga prövningen, när det gäller trygghetsåtgärder i kollektivtrafiken. Frustrationen över att Länsstyrelsen satt käppar i hjulen har varit stor och inläggen på DT:s debatt- och insändarsidor många.

Det kan tyckas onödigt att ett ärende prövas för att till sist ändå hamna ganska nära utgångsläget. Men även om det gärna fått gå fortare, och exempel från andra håll i landet nog borde ha gett Länsstyrelsen en fingervisning om var saken skulle landa, så bör processen ändå ses som ett uttryck för att systemet faktiskt fungerar.

Principiellt följer prövningen nämligen samma logik som det som nu går att beskåda på andra sidan Atlanten, där president Donald Trump i smått och stort försöker driva på för vad som sammantaget skulle bli genomgripande förändringar av samhället. Gång efter annan sparkar samhällsinstitutionerna bakut och Trump får lomma tillbaka till ritbordet och ta fram nya och mindre rättsvidriga förslag.

Det svenska skyddet mot politikers och myndigheters nyckfullhet är svagare. Den som lyckas samla en majoritet i riksdagen kan på kort tid genomdriva omvälvande förändringar. Men även väl avvägd lagstiftning måste tolkas genom myndigheters beslut och prövning. Avvägningen mellan trygghet och integritet är delikat.

Alla vill så klart att man ska kunna åka buss och känna sig trygg, men det är inte särskilt många beslut mellan övervakning som medger både trygghet och integritet, och ett storebrorssamhälle som ser, registrerar och kartlägger minsta rörelse. Och ingen vill leva i de samhällen som tecknas skönlitterärt i Karin Boyes Kallocain, George Orwells 1984 eller Margaret Atwoods Tjänarinnans berättelse (den sistnämnda aktuell i den förträffliga HBO-serien The Handmaid's Tale).

Det nu fattade beslutet framstår som rimligt. Övervakningen avgränsas till ett område där Dalatrafik har ansvar för resenärernas säkerhet. Det är klart och tydligt vad som övervakas (ordningen i bussen), vem som får ta del av inspelningen (enbart polis) och hur länge materialet sparas (72 timmar).

Liksom i butikslokaler, där kameraövervakning är mer regel än undantag, gör den som övervakas ett aktivt val att kliva på eller in.

Mer läsning

Annons