Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EHRLING: Nu måste "vågmästaren" C stoppa välfärdspopulismen i Landstinget Dalarna

/

När landstingsfullmäktige i går samlades i Kristinehallen i Falun för att anta budget för 2017 kändes det både konstigt och spännande: En budgetdebatt utan Ingalill Persson (S) i talarstolen – hur skulle det se ut?

Annons

Det började med ett borgerligt magplask. Redan i den första skärmytslingen mellan landstingsstyrelsens ordförande Gunnar Barke (S) och oppositionsråd Ulf Berg (M) framkom nämligen att Sjukvårdsalliansen räknat fel på 85 miljoner (!) kronor i sitt förslag till finansplan. Slarv, visade det sig.

Sedan tog det sig, men det mesta var sig också likt.

Moderaterna viftade med förslaget om en ny ekonomicontroller och landstingets i partiets mening vidlyftiga representation. Liberalerna argumenterade ännu en gång att en storregion är nödvändig för att möta hälso- och sjukvårdens utmaningar. Dalarnas sjukvårdsparti ville ha bättre vård utanför länets befolkningscentra. Och Sverigedemokraterna tog tillfället i akt att ännu en gång visa att man inte tar landstingspolitiken på allvar. Denna gång hade man inte ens tagit fram någon ändringsbudget – i stället ville man debattera invandrares "kultur"...

Miljöpartiet sa som vanligt nästan ingenting.

Mer underhållande var det när Kristdemokraterna, knappt hörbart i samtidens dånande motvind, angrep landstingsledningen för att vilja "avskaffa pappan" genom att låta ensamstående kvinnor få tillgång till assisterad befruktning.

Beklämmande var i stället den bubblande vänsterpopulismen i frågan om valfrihet och vinster i välfärden. Trots att sådana exempel saknas i Dalarna förklarade landstingsråd Maja Gilbert att man "prioriterar att skattemedel ska gå till hälso- och sjukvård och inte som vinster i olika skatteparadis". Och nya hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Elin Norén (S) argumenterade rent genant om patienter i privat vård:

Tanken är att jag som patient ska välja den som ger mig bäst kvalité. Men hur kan jag som patient bedöma kvalitén hos ett antal olika utförare. Det är väldigt svårt för mig att kunna göra det. Risken blir att i stället för att locka med kvalitet så lockar man med andra saker. På skolans område ser vi hur skolorna lockar med datorer eller resor för att få fler elever. De lockar inte med speciallärare eller SYO-konsulenter eller särskilt skickliga lärare utan de lockar med det som går att bedöma för den som är en kund på marknaden. Den kunden kommer inte kunna fatta det bästa beslutet utifrån sitt behov för att det är för komplexa verksamheter för att bedöma kvalitet. Därför styr vinster och valfrihet i vård åt fel håll. Det styr inte mot kvalitet utan det styr mot det som är lätt att uppfatta för den så kallade ’kunden’ som i stället för att få en utmärkt utförd operation riskerar att få en dator eller en utlandsresa.

Gåtan i detta är Centerpartiet, som trots att man varit avgörande för S maktinnehav sedan valet 2014 fortsatt försöker vidhålla bilden av att man bara är "vågmästare".

Partiet hade förvisso lämnat in en egen landstingsplan (och en budget som "överensstämmer" med de rödgrönas). Men när planerna lades bredvid varandra framstod det mest att Centerpartiet var för allt som är bra: Ekonomin ska vara bra. Barn, unga, vuxna och äldre ska må bättre. Vården ska vara jämställd och jämlik. Och så vidare. Men valfriheten fanns också där.

Lena Reyier (C) befinner sig i en allt mer valfrihetsfientlig miljö. Under gårdagens fullmäktige kritiserade hon regeringen, men lät sina lika syndiga rödgröna landstingsvänner vara.

Här kan och måste Centerpartiet göra mera: kräv ett totalstopp för vänsterpopulismen i landstinget!

Fotnot: Fullmäktige fortsätter i dag. Följ Gabriel Ehrlings kommentarer på Twitter.

Mer läsning

Annons