Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ehrling: Maktfullkomligheten visar att S styrt för länge – och man håller inte sina löften

Inför landstingsfullmäktige i dag, och med bara 1,5 år kvar till valet, är det klokt att se tillbaka på den politiska utvecklingen förra och denna mandatperiod. När det på valnatten 2014 stod klart att S tappat nästan 5000 röster, och de rödgröna förlorat sin majoritet i landstingsfullmäktige samtidigt som Sjukvårdsalliansen fortsatt var mindre, fattade vi på DT:s ledarredaktion ett för många oväntat, men oss självklart beslut: Vi skrev att C borde kliva över blockgränsen och försöka bilda majoritet tillsammans med S och MP.

Annons

Sjukvårdslandstingsråd Elin Norén (S) och landstingsstyrelsens ordförande Gunnar Barke (S).

På så sätt skulle man inte bara hålla det främlingsfientliga och djupt oseriösa SD borta från makten, utan även förpassa V till opposition. Ett parti präglat av flagrant välfärdspopulism och verklighetsfrånvänd hets mot Dalarnas få privata och personalägda vårdcentraler hör inte hemma i en landstingsmajoritet.

Läs även av Gabriel Ehrling:

"Nu måste 'vågmästaren' C stoppa välfärdspopulismen i Landstinget Dalarna"

Det ansvaret var C, av opinionstaktiska skäl, inte berett att ta. Man landade i stället i en ordning där de rödgröna styrde vidare, men var beroende av C för att få igenom sin politik.

Med en sällan skådad kombination av självförhärligande och förnekelse har C sedan ena stunden klivit upp på den politiska scenen för att få (förvisso i stort välförtjänt) uppmärksamhet för sin insats när de första strålarna budgetljus bröt igenom årtionden av mörker. I scenen därpå har man med en drucken papegojas envishet insisterat på att man är vågmästare, utan mer bevis för det än en egen landstingsplan med partikansliets klämkäcka paroller om närhet och digitalisering.

C:s gruppledare Lena Reyier.

Under veckan som gick gjorde oppositionslandstingsråd Ulf Berg (M) luften lättare att andas då han, till skillnad sin betänkligt svajande partiledning, tydligt slog fast att han inte kommer att försöka ta makten med hjälp av SD. "Jag ser hellre att vi tar fyra år till i opposition", förklarade Berg.

Läs även: Sjukvårdsalliansen i landstinget Dalarna utesluter allt samarbete med SD"

Även om M:s partiledare Anna-Kinberg Batra gjort sitt bästa för att låtsas som om så inte är fallet så är det milsvid skillnad mellan att, som Fredrik Reinfeldt 2010-2014, styra med en minoritetsregering som får igenom sin politik och budget i alla de fall då inte samtliga vänsterpartier och SD enas bakom ett förslag, och att vid varje givet tillfälle vara beroende av SD:s aktiva stöd för att överleva en omröstning.

Nu hade Berg sannolikt ändå inte fått med sig koalitionskollegorna på något annat, men alla som under den gångna mandatperioden bevittnat ett landstingsfullmäktige drog ändå en lättnadens suck.

SD lyckas ju i dagsläget inte ens hantera den grundläggande uppgiften att komma fram med ett komplett budgetalternativ. Att i ett sådant läge göra sig beroende av SD vore, för att citera riksdagsmannen Emil Källström (C), en politisk strategi lika säker "som att försöka luta sig mot ett duschdraperi".

Berg har alltså både hjärta och hjärna på rätt plats! I denna fråga.

Oppositionslandstingsråd Ulf Berg (M).

Även med 18 månader kvar till valet, och i ett läge där landstingsledningen kan triumfera efter att ha hållit sin första budget på ett decennium, är S makthegemoni skadlig för Dalarna. Makt och institutioner växer samman under långvarigt maktinnehav och S maktfullkomlighet kan i de minsta av detaljer visa sitt fula tryne.

Läs även av Gabriel Ehrling:

"Landstingsstyret är visst mer uthålligt än Sovjet"

Vi har sett skandalberedning av ärenden, som med inköpet av den första ambulanshelikoptern, och under sommarens famösa "semmelgate" nedlät sig S till en så låg nivå att man inte bara påstod felaktiga saker om vad M sagt, utan även satte in tjänstemännen som opinionsbildare.

Läs även av Gabriel Ehrling:

"Helikopterfärd till valet – till vilket pris som helst"

"Så avslöjade "semmel-gate" politiskt fulspel och politiserade tjänstemän i landstinget"

Allt mer talar också för att det ekonomiska läget är betydligt dystrare än landstingsledningen vill ge sken av. Landstingets förtroendevalda revisorer larmade redan i höstas om att politiken misslyckas med att fullfölja det ekonomiska stålbad som antagits av landstingsfullmäktige. I revisorernas senaste rapport, daterad i slutet av januari och baserad på en granskning utförd av revisionsfirman KPMG, går att läsa:

Vi konstaterade bland annat i den första granskningen att takten i pågående arbete avstannat under 2016. Den nu aktuella granskningen föranleder inga förändringar i denna bedömning. Inga ytterligare kostnadsminskande åtgärder av betydelse har vid granskningstillfället vidtagits. De kostnadsminskningar som noterats under senare delen av år 2016 är i stället i delar en effekt av svårigheter att rekrytera personal.

Med andra ord: I stort kvarstår problemen.

Dalarna har alltså fortsatt anledning att misstänka att S i slutändan inte är berett att fatta nödvändiga landstingsbeslut. Minns exempelvis hur S, efter en mandatperiod av svindlande budgetunderskott med i genomsnitt 131 miljoner kronor per år, lättsinnigt gick till val 2014 på gratis kollektivtrafik för unga, avgiftsfri sjukvård för äldre och lösryckta påståenden om hur många liv den redan då rejält fördyrade ambulanshelikoptern skulle rädda.

Läs mer av Gabriel Ehrling:

"Äntligen ett landstingslöfte som S kommer att hålla – man kommer inte sänka skatten!"

"Vården riskerar permanent 'undantagstillstånd'"

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) gav under sitt besök i Falun tidigare i februari tummen upp för samgående i en ny länsregion.

Så gör då det. Och skicka 2018 S till fyra väldigt välbehövliga år i opposition.

Se även:

TV: DT:s Gabriel Ehrling möter civilminister Ardalan Shekarabi (S)

Mer läsning

Annons