Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EHRLING: Högt spel när S-ministern lovar "hundratals" nya industrijobb i Horndal

När kommunalråd Lars Isacsson (S) inlett fredagens "Avestasamtal" kring basindustrins framtid fick han rungande applåder. Kvällen innan hade han medverkat i SVT Rapport och berättat för landet om den serverhall som planeras i Horndal.

Annons

Avestas kommunalråd Lars Isacsson (S)

Närmast något generad över uppmärksamheten fick Isacsson sedan motta en hyllning av näringsminister Mikael Damberg (S), som också medverkat i TV kvällen innan och nu rest in för att tala. TV-mannen och Expressen-krönikören KG Bergström, som kontrakterats som moderator för konferensen, gick steget längre och inledde med att:

"Det som är särskilt roligt med att komma till Avesta är att man här har Sveriges bästa kommunalråd".

Själv tonade Isacsson ned etableringen i Horndal och ägnade sitt tal åt behovet av att utmana den allmänna uppfattningen av Avesta, Bergslagen och Dalarna. Han konstaterade – helt riktigt! – att de vanliga liknelserna vid engelska industriella "badlands" (farliga ödemarker) och, som för bara någon vecka sedan i Sveriges Radio, det amerikanska "rostbältet", är både orättvisa och felaktiga.

"Det är inte synd om oss", avslutade Isacsson.

Mer häpnadsväckande är den säkert med vilken Mikael Damberg talar om Horndalsjobben. I en intervju som sändes på tidningens webbplats beskrev han det som "Att bygga en sådan här anläggning kanske innebär 1000 jobb. Att driva en sådan här anläggning är flera hundra jobb".

Mikael Damberg (S)  under Avestasamtalen

Till media har S lämnat uppgiften om svindlande 300 nya jobb. Detta trots att vanliga serverhallar kräver få manuella insatser (Facebooks i Luleå hade inte mer än 60 anställda när den öppnade). Inte heller tycks man avskräckt av tidigare bakslag, som 2011 när Boston Power skulle bygga en batterifabrik i Ludvika med 600 arbetstillfällen, och verksamheten i stället hamnade i Kina.

Av tidningens rapportering, och ledarredaktionens egna försänkningar i området, framgår att man i Horndal förhåller sig avvaktande. Man vill se jobbannonserna innan man tror Damberg.

Det gör man rätt i.

LÄS MER AV EHRLING OM ETABLERINGEN I HORNDAL

"Google räddar inte Horndal – det går åt mycket ström men få arbetstillfällen i en serverhall"

"En sådan etablering har inte skett sedan 1800-talet" (TV-KOMMENTAR)

Mer läsning

Annons