Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ehrling: Därför tycker jag att en förskola ska ligga precis vid rättspsyk i Säter

Då och då händer det att rent lokalpolitiska skeenden i Dalarna får genomslag i rikspressen. Så blev nyligen fallet med nyheten om planerna att flytta en förskola i Säter till tomma lokaler i Skönvik, i anslutning till den rättpsykiatriska kliniken.

Annons

LÄS ÄVEN:

Förskolan Äventyret i Säter kan bli granne med rättspsyk

Kombinationen rättspsykiatri – förskola var förstås oemotståndlig för kvällspressen och en uppenbarligen mycket oroad förälder talade ut i Aftonbladet (14/3): "Vårt barn kommer inte sätta sin fot där. Vi måste försöka jobba för att de ska ta ett annat beslut". En annan förälder som tidningen talat med förstärkte orosbilden: "Min första tanke var 'Stopp, stopp, vänta!'. Vi kan väl inte sätta våra barn bredvid jättesjuka människor? Det känns så himla läskigt och det är inte värt risken att något kan hända".

Det är alltså inte bara i den omtvistade kommunsloganen "Tokig i Säter" som den välmående lilla kommunens hundraåriga historia av mentalsjukvård gör sig påmind i vardagen för invånarna.

Bakgrunden till flytten av förskolan Äventyret och att de 80 barnen snart kan bli grannar med människor som är intagna på landstingets rättspsykiatriska klinik är mögelproblem i nuvarande lokaler. Flytten är dock tänkt att vara tillfällig och redan efter tre månader är planen att barnen ska återvända till de tidigare lokalerna (en aspekt av ärendet som Aftonbladet inte bemödade sig att konstatera).

Även om man förstås ska ha respekt för att föräldrar och barnfamiljer alltid kommer att ställa höga krav när det gäller sina barns säkerhet så är det i det här fallet snarare dags för besinning i Säter. Detta är också vad det nytillträdda kommunalrådet Mats Nilsson (S) manat till. I DT (14/3) sa han:

"Vi har haft rättspsyk som grannar i nästintill 100 år. Vi är kända för det i hela Sverige. Men Skönvik är en stadsdel i Säter. Vi har redan idag förskolor som är grannar med rättspsyk. I Skönvik finns det också bostadsrätter, villor, vårdcentral och ett gymnasium. Om vi vänder på det så sitter de som är inspärrade på rättspsyk bakom åtta-nio låsta dörrar. Så om det är någonstans som de är omhändertagna och under vård så är det på Säters sjukhus."

Innan man flyttar en förskola görs givetvis en noggrann utredning av såväl närmiljö som säkerhetsaspekter. Går det exempelvis en hårt trafikerad väg, som ger upphov till buller och luftföroreningar, så bedöms en sådan placering som mindre lämplig. I det här fallet bedömer kommunen att platsen inte är mycket farligare än någon annan.

Det räcker med ett besök på Mentalvårdsmuseet i Säter för att inse hur mycket klokare vi som samhälle blivit när det gäller psykiatriska sjukdomar och behandlingen av de människor som drabbas av dem. Barn ska kunna leka tryggt bredvid en plats där människor – givetvis omgivna av god säkerhet – får vård.

Mer läsning

Annons