Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EHRLING: Därför är det viktigt för länet att skog får ge plats åt fler nya bostäder

Annons

En "besviken falubo" går i en insändare på Torget (16/1) till storms mot Falu kommuns omfattande avverkning av skog i Lilla Källviken. "Fullständig förödelse av närområdet" menar skribenten, och kallar det som nu kommer i stället för de närboendes gröna andningshål för "kåkstad". Varför byggs inte bostäderna i Faluns landsbygd, där utvecklingen bättre behövs?, undrar skribenten.

I samma DT-utgåva rasar "Boende i Asplunda" mot planerna på att exploatera Uvbergsviken i Torsång för nya bostäder, ett område som också det används flitigt för friluftsliv och motion. I kanten av centralt belägna Jakobsgårdarna planerar Borlänge för ett helt nytt bostadsområde med 200-300 nya bostäder.

I Mora debatteras framtiden för området för tidigare Strandens skola. I Säter fortsätter följetången kring de nya höghusen vid Ljusterån, och i korsningen Åsgatan-Gussarvsgatan i Hedemora planeras för ett höghus med 40 lägenheter.

Att utvecklingen av nya bostadsområden är påfrestande för närboende är förståeligt och man bör givetvis ta tillfället i akt att göra rösten hörd på insändarsidor och i de kommunala samrådsprocesser som föregår projekt av det här slaget. I enskilda fall kan saker ha förbisetts och bättre lösningar finnas.

Med det sagt gäller det att komma ihåg hur välbehövlig och efterlängtad utvecklingen som döljer sig bakom varje grävskopa är för Dalarna. För även med de senaste årens befolkningsökning är vi bara något fler människor i länet än för 60 år sedan, år 1955. Som jämförelse kan konstateras att hade befolkningsutvecklingen följt landets i stort hade vi nu varit närmare 380 000, inte dagens 280 000.

Att utvecklingen blir särskilt påtaglig i Falun och Borlänge är naturligt. Varje livskraftig region behöver ett starkt befolkningscentrum och arbetet för en större – och inte minst mer sammanväxt – Falun/Borlänge-region är därför en angelägenhet för hela Dalarna. Någonstans måste de nya bostäderna helt enkelt stå.

Läs även: Kommunalråd Jonny Gahnshag svarar på kritiken på sin blogg.

Mer läsning

Annons