Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dystert dagen efter

Annons

Dagen efter präglade åtskilliga s-märkta ledarsidor måndagen den 2 maj. "Gud hjälpe partiet" suckar länskollegans kulturredaktör och tidigare chefredaktör Bo Degerman i sin spalt på DD:s kultursida.

Särskilt surar Degerman över att chefredaktören för Dalarnas Tidningar, Anders Jonsson, inbjudits av Falu arbetarkommun som debattledare vid sammankomsten med Mona Sahlin på Folkets Hus omedelbart efter 1:a majdemonstrationen. Han citerar gillande en partiveteran av mycket gamla stammen, som väste "renegat" om Anders Jonsson. FK:s och Dalarnas Tidningars chefredaktör var nämligen i yngre dar SSU-medlem. Vilket han klart och tydligt deklarerade vid tillträdet som chefredaktör. "Renegat", som betyder avfälling, hör eljest hemma i strängt ortodoxt, religiösa sammanhang. Gränsen mellan religion och politik är tydligen här och var flytande.

På länskollegans ledarsida gör Sofie Wiklund den här bittra reflektionen:

"Jag undrar hur många av våra socialdemokratiska politiker som vet hur hydralolja luktar och hur många av dem som orkar med de tunga lyften, som Sveriges undersköterskor tvingas göra varje dag."

Djupt pessimistisk är även Norrländska Socialdemokraten:

"Socialdemokratins 1-majtåg har sorgligt nog blivit en tydlig symbol över ett parti som inte längre är en folkrörelse och som övergått till att främst vara en angelägenhet för de närmast sörjande."

Västerbottens folkblad (s) förefaller heller inte helt nöjd med årets maj-manifestation:

"Margot Wallström har en bra attityd, men på svensk mark blir hon inte riktigt trovärdig när hon lovordar EU:s konstitution och EU-samarbetet utan att samtidigt analysera de viktiga sakfrågor där vi svenskar är förlorare. Alkoholpolitiken håller på att reas bort, det svenska apoteksmonopolet är inte säkrat och inte heller den nordiska modellen för arbetsrätten och kollektivavtalen."

De socialdemokratiska ledarkommentarerna ger övervägande bilden av ett parti i kris och ett parti i självrannsakelse. SAP är inte längre den samhällsdanande folkrörelse det en gång var.

HANS LINDQUIST

Mer läsning

Annons