Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbla budskap i idrottsvärlden

Annons

I en debattartikel den 7 mars skrev Håkan Sahlander och Göran Åslund att DIF (Dalarnas idrottsförbund) under kommande år ska arbeta för en positiv utveckling av barn- och ungdomsidrott, i syfte att få fler barn att röra på sig utifrån varje barns förutsättning. Detta är en nödvändighet för att hjälpa till att motverka den allt ökande förekomsten av överviktiga barn.

Inlägget | Överviktiga barn

Jag anser att inte minst idrottsrörelsen har ytterligare ansvar för att hjälpa till i kampen mot övervikt. Ett är att se över utbudet av vad som serveras/säljs i tränings- och tävlingssammanhang. Det är många gånger tragiskt att se vad som serveras eller finns till försäljning. Det är ingen större skillnad mellan om det är en skidtävling, orienteringstävling eller hockeymatch.

Inte sällan får de allra minsta godis och läsk som pris för sitt deltagande vid tävlingar av olika slag. Här behövs bra alternativ.

Det är minst lika beklämmande att se vad barnet/ungdomen ombeds sälja för att bidra till klubbkassan, exempelvis kokosbollar, kakor och polkagrisar.

Det måste väl vara paradoxalt för barnet/ungdomen att se dessa produkter till försäljning eller som pris men får höra på den kostinformation som många klubbar ändå har att de inte är hälsosamma.

Även om barnet/ungdomen är idrottsaktiv är dessa produkter inget som tillför kroppen något av värde. Tyvärr har det hittills varit så att många barn och ungdomar endast är idrottsaktiva under en kort period och då är det verkligen tragiskt om de får signaler om att godis och läsk är bra produkter. Föreningen/klubben är en förebild och naturligtvis uppfattas det som bra det som serveras eller säljs där.

Samtliga i samhället behöver ta ett ansvar för att hjälpa barn och ungdomar med övervikt och därför menar jag att idrottsrörelsen måste ta ett ansvar och uppmana klubbar att se över sortimentet till försäljning och ta bort godis och läsk som pris.

Föräldrar har naturligtvis också ett stort ansvar för vad barnen får i sig. Även skolan kan göra en betydande insats genom att bland annat att förändra sortimentet i skolans caféer.

Hoppas DIF även lyckas locka överviktiga barn och ungdomar till idrottsrörelsen.

EVA-LISA HASES

Eva-Lisa Hases är dietist och mamma till tre idrottande barn

Mer läsning

Annons