Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DT:s ledarskribent: Stor sak för Avesta – men Google räddar inte Horndal

UPPDATERAD I dag är Avesta centrum för den näringspolitiska debatten i Sverige. Näringsminister MikaelDamberg (S) och trafikutskottets vice ordförande Jessica Rosencrantz (M). LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson och Metallbasen Anders Ferbe. Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon och en rad företrädare för lokalt förankrat, meninternationellt verksamt, näringsliv.

Annons

Se Gabriel Ehrling kommentera storbygget i tv-inslaget:

Ja, det är onekligen hög nivå på talarna under "Avestasamtalen" som genomförs idag. Arrangemanget är det fjärde i ordningen och har, liksom tidigare, målet att ringa in de förutsättningar som krävs för att Dalarna och Sverige även iframtiden ska ha en framgångsrik basindustri.

Efter att tidigare teman kretsat specifikt kring stål- och pappersproduktion, trä- och skogsindustri, samt energifrågor, har turen i år kommit till den bredainfrastrukturen – alltså den för industrin helt avgörande tillgången till vägoch järnväg, flygplatser och hamnar.

Avestasamtalenbör sättas i relation till att regeringen, inte bara gick till val pålöftet att sänka arbetslösheten till Europas lägsta till år 2020 (ett löfte man redan tvingats inse inte lär gå att uppfylla), utan att manockså tycks uppfylld av tanken om en "nyindustrialisering" av Sverige (en paroll som också figurerar i politiken på europeisk nivå).

Konferensens inledning kom att helt präglas av höstens följetång: Den planerade nya serverhallen i Horndal. Så sent som i går kväll stod Avestas kommunalråd Lars Isacsson (S) i studion hos SVT Rapport tillsammans med näringsminister MikaelDamberg (S) och sa att etableringen kan leda till 300 nya jobb i Horndal. Skulle detta bli utfallet vore det givetvis en av de största industrietableringarna i Dalarna sedan 1800-talet. Damberg (S) triumferade i sin inledning att serverhallen i Horndal är ”större än Facebook”, både set ttill den yta som tas till anspråk och sett till de investeringar som nu kommer att göras. Ministern menade även att det under byggnationstiden kan röra sig omså många som 1000 arbetstillfällen.

LÄS ÄVEN: Revansch för bruksorten när serverhallarna kommer till Horndal och kan ge 300 nya jobb : "Kan ge ännu mer jobb", menar kommunalrådet

Avestapolitikerna har förstås varit långt ifrån ensamma om att drömma om etableringar av den typ som kom till Luleå med invigningen av Facebooks server där 2013. I Falun fanns i våras långt gående planer på en datahallssatsning, men luften tycks nu helt gått ur projektet.

Ännu vill politikerna inte bekräfta att det faktiskt är Google som ska etablera sig. Men blir det en serverhall – oavsett om den är för Google eller inte – så finns det ändå skäl att ifrågasätta den faktiska betydelsen för människor som lever på orten.

Horndal har nämligen redan gjort ett viktigt bidrag till den ekonomisk-historiskalitteraturen, där den så kallade "Horndalseffekten" beskriver hurföretag över lång tid kan nå betydande produktivitetsökningar trots att manstruntar i nyinvesteringar. Denna observation är sprungen ur ett mognande industrisamhälle men bär lärdom för vår tid. För om man ständigt kan göra mer samtidigt som man i praktiken bara sliter ner de gamla maskinerna så kommer andra företag med bättre tillgång till kapital kunna springa ifrån genom attinvestera. Och bruket i Horndal lades ner 1979.

Läs även: Kommunen vill sälja mark för 32 miljoner i Horndal

Denna ekonomiska realitet är än mer sann i vår tid där mekaniken förfinats och kostnaden förkapital fallit till mycket låg nivå. Oavsett om man är Grangärde musteri och investerar i en ny packningsrobot, Fortum som satsar på automatiserad reglerin gav vattenkraftverk i Älvdalen eller Bolidens gruva i Garpenberg som investerar miljarder för att nå nya djup så går det att öka produktionen stort utan att det nödvändigtvis krävs fler händer. Serverhallen i Luleå servar 800 miljoner Facebook-användare. Den är stor som 17 hockeyarenor (utbyggnad pågår) och förbrukar lika mycket ström som Västerås (staten har nu kapat skatten för dessaföretag med 97 procent till ett halvt öre per kilowattimme).

Antalet fasta arbetstillfällen i Facebooks serverhall var när den öppnade färre än 60. Politikernas vaghet gör att det ännu är svårt att se vad som skulle göra att det i fallet Horndal skulle röra sig om så pass många fler jobb.

Givetvis ska man hålla tummarna för att det faller ut på bästa möjliga sätt. Men det är också viktigt att konstatera att vägen till en även i framtiden hög sysselsättning i Sverige i huvudsak går genom att fler får anställning i tjänste- och serivceföretag samt att fler skapar sin egen utkomst genom företagande. Hur dessa arbeten ska landa i Bergslagens gamla bruksorter är en fråga som ärlättare att ställa än att besvara.

Mer läsning