Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domstolskomplex där Kullen nu ligger?

Annons

Falu tingsrätt sitter - bokstavligen - trångt. För den detaljens avhjälpande föreligger två alternativa byggnadsförslag.

Det ena - hittills mest omtalade - går ut på att nya domstolslokaler byggs, där restaurang Kullen ligger.

Det andra, mindre storslagna men avsevärt billigare alterna- tivet, handlar om tillbyggnad av det nuvarande tingsrättskom- plexet vid Parkgatan, vars äldsta del är från 1900-talets början.

För båda alternativen gäller att länsrätten inhyses i samma komplex som tingsrätten.

Båda förslagen har utarbetats för att uppfylla domstolsverkets krav.

Men endast "alternativ Kullen" har presenterats ordentligt av tingsrättens ledning, som helt uppen- bart agerar utifrån egna - i och för sig fullt begripliga - önskemål. Vil- ket ingalunda hindrar att det faktiskt kan vara den bästa lösningen.

Domstolsverk och tingsrätt är emellertid inte enda parter i målet. Vad säger Faluborna om saken? Har kommunens politiska partierna tyckt till än i ämnet?

Är nedre delen av gamla stadsparken, där restaurang Kullen ligger, en lämplig plats för ett stort domstols-komplex? Kan en ny domstolsbyggnad med fördel byggas någon annanstans i eller omkring centrala Falun?

Blir en tillbyggnad av tingsrättens nuvarande lokaler ett lappverk och endast en temporär lösning?

Som goda liberaler efterlyser FK:s politiska redaktion en bred medborgerlig debatt kring Kullenområdets framtid och domstolslokalernas bästa lokalisering.

Mer läsning

Annons