Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsdömd spritpolitik?

Annons

Tidningen andas i sin ledare förtvivlan och uppgivenhet inför alkoholskadorna, Sverige måste antingen sänka alkholskatterna eller acceptera fortsatt ökande privatinförsel av alkohol. Svensk restriktiv alkholpolitik är "dödsdömd".

Jag menar att det alltid är "tjänstefel" att ge upp. Vi har tidigare kunnat vända en till synes hopplös drogsituation och det kan vi igen!

Vidare säger tidningen att inget parti föreslår det som skulle göra skillnad, ett stopp för privatimporten. I själva verket har kristdemokraterna ett antal gånger under våren och sommaren i år krävt att Sverige beslutar att återinföra de införselkvoter av alkohol vi fick vid EU-inträdet 1995. Tidningen har för övrigt tidigare på samma ledarplats uttalat sitt stöd för vårt förslag.

Det är med få undantag alkohol inblandat i våldsbrotten. Nu senast när en 21-åring misshandlade polismannen Ulf Grape till döds var han enligt advokaten under alkoholpåverkan. Det finns naturligtvis djupare orsakssammanhang till att ett antal unga män är som tidsinställda minor som riskerar att brisera vid beröring. På alla sätt behöver vi få en mobilisering för familj och barn som gör att vi i tid ser och agerar för barn som far illa. Men vi måste också göra ett alkoholuppror. Med alkohol i kroppen släpper de sista hämningarna i en trasig själ. Det är inte rimligt att EU i praktiken begär att vi ska höja alkhoholskadorna genom obegränsad alkoholinförsel.

Medvetenheten stiger om vad den kraftigt ökade alkoholkonsumtionen medför, därmed är jag övertygad om att det går att få bred folklig förståelse för lägre införselkvoter.

Ulrik Lindgren

Riksdagsman kristdemokraterna

Inte ens Ulrik Lindgren tycks ha något trovärdigt handlingsalternativ, som leder ut ur det alkoholpolitiska dilemmat. En riksdagsmajoritet för sänkta införselkvoter förefaller för närvarande omöjlig att uppbåda. Statsminister Persson har nyss signalerat kraftigt sänkt svensk alkoholskatt, vilket förvärrar nykterhetssituationen samtidigt som systembolagets överlevnadsutsikter i den internationella konkurrensen förbättras.

Hans Lindquist

pol red

Mer läsning

Annons