Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Direktörernas favoritsosse

Annons

Alltför många väljare tror tyvärr fortfarande att valet står mellan "vänster och höger", socialism och konservatism, planhushållning och markandsekonomi, gott och ont.

De näringslivstoppar, som önskar en sosse-mittenregering är realister och besväras välgörande föga av ideologiska grubblerier. Göran Persson åtnjuter personligen stor aktning i näringslivskretsar, sedan han kraftfullt sanerade statens sjuka finanser under det besvärliga 90-talet.

En borgerlig regering hade sannolikt inte lyckats lika bra med den uppgiften. Detta beror emellertid inte enbart på Göran Perssons obestridliga skicklighet utan även i hög grad på att en s-regering har lättare att hålla LO på hjälpligt gott humör även i svångremsstunder.

Erfarenhetsmässigt vet man att socialdemokratin i oppositionsställning utan regeringsansvar dels tenderar att bilda en aggressiv missnöjesfront med facket, dels vrider den politiska kursen avsevärt åt vänster.

Ingen partiledare vågar inför ett val erkänna eventuella frestelser till språng över blockgränsen. De traditionella bundsförvanternas förräderianklagelser skulle bli både blodiga och röstknipande på "avfällingens" bekostnad. Därför nödgas en realpolitiker som Göran Persson hålla tyst om frestelsen att samregera med centern och folkpartiet efter valet - trots att hans regeringspolitik hittills legat betydligt närmare nyssnämnda mittenpartier än vänsterpartiet och miljöpartiet, som Göran Persson nödgas anlita som nog så besvärliga stödpartier i riksdagen.

Även för mittenledarna är det före valet politiskt livsfarligt att signalera lust till språng över blockgränsen. Framförallt moderaternas förkastelsedom skulle bli rent förkrossande.

En borgerlig fyrpartiregering förblir därför mittenpartiernas officiella mål i valrörelsen, trots att de fyra borgerliga ideligen råkar i gräl inbördes om skattesänkningar, familjepolitiken, energifrågan - ja till och med om vem som ska leverera statsministern i händelse av valseger. Tisdagens partiledardebatt i TV4 var därvidlag ingen uppbygglig föreställning.

Som uttalade vänner av en sosse-mittenregering sätter vi vårt hopp till vänsterpartiets och miljöpartiets hotelser om att fälla Göran Persson, därest denne vidhåller sin vägran att ta in stödpartierna i en regeringskoalition och ge dem ministerposter.

I den delikata situationen, där en borgerlig majoritetsregering ändå förutsätts vara överspelad av valresultatet, bör mittenpartierna inte tveka att liera sig med Persson - och effektivt marginalisera maskrosor och nejlikor.

Sverige förtjänar en stabil regering!

Mer läsning

Annons