Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dimridåer om skatterna

Annons

Signaturen JL ägnar sig under rubriken "Skattekverulanter lägger ut dimridåer" (15 augusti) åt att angripa budbäraren på ett sånt sätt att ljudet av krossat glas måste ha hörts i hela Dalarna. Ingen som verkligen tagit del av vårt material om kommunernas ekonomi kan nämligen läsa in budskapet att "varje betald skattekrona är av ondo". Snarare är det att "varje skattekrona som inte används effektivt är som att stjäla från de fattiga."

Det vi tagit fasta på är att kostnaderna för en plats i skola och omsorg varierar kraftigt mellan Sveriges kommuner - utan motsvarande kvalitetsskillnader. Det finns alltså en möjlighet att använda skattemedlen effektivare. Totalt visar vi på en potential, som om den utnyttjades fullt ut skulle kunna ge en vanlig familj en tusenlapp mer i månaden att röra sig med. Samtidigt som alla barn får omsorg, alla skolbarn utbildning och gamla och handikappade tas om hand i samma omfattning som tidigare. Och utan att några av avgifterna för detta höjs.

Det är tråkigt att resonemang om effektiviseringar och prioriteringar ska mötas av reflexmässiga anklagelser om "att skjuta basen för välfärdsstaten i sank". Det hela förefaller utgå från en skruvad logik som bygger på att eftersom vissa bra saker finansieras med skattemedel så måste högre skatter vara ännu bättre. Och den som då förespråkar effektiviseringar och prioriteringar så vi kan klara våra gemensamma åtaganden med lägre skatter blir ond och ska bekämpas.

JL invänder också mot vår upplysning att de så kallade "arbetsgivaravgifterna" i själva verket är en skatt på arbetstagaren. Men att den faktiska skatten på en inkomst är ungefär 60 procent är ingenting som vi på Skattebetalarnas förening hittat på. Exakt samma siffror har statliga Konjunkturinstitutet räknat fram. Men i JLs värld är måhända även det "en tämligen extrem sekt".

Att bara avskaffa arbetsgivaravgifterna skulle inte omedelbart leda till att lönerna höjdes lika mycket. Vi föreslår därför att dessa först växlas mot lön. Detta är för arbetsgivarna helt neutralt varför de inte bör ha några invändningar. Allt som krävs är att lagstiftaren gör det möjligt. I och med detta blir det tydligt för alla hur mycket de faktiskt betalar i skatt. Därefter kan - genom bättre hushållning med skattepengarna - skattesatsen sänkas steg för steg.

Skatter ska användas till rätt saker på rätt sätt - om så sker är vi övertygade om att skatterna kan vara betydligt lägre. Det är Skattebetalarnas förenings budskap och det kommer vi fortsätta föra fram och exemplifiera även om vissa försöker lägga ut dimridåer genom att förvanska våra budskap och kalla oss olika öknamn.

Robert Gidehag

Skattebetalarnas förening

Mer läsning

Annons