Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diktator tar hjälp av en diktator

Annons

I början av förra veckan inledde den kubanska regeringen den värsta arresteringsvågen av dissidenter på många år. I torsdags hade sammanlagt 24 journalister och 43 fredliga demokratiaktivister arresterats.

Under 2002 firade demokratirörelsen på Kuba flera viktiga segrar, bland annat genom framgången med Varelaprojektet (ett upprop för en folkomröstning om demokratiska reformer som lämnades till nationalförsamlingen med 11 020 namnunderskrifter), ökningen av antalet fria bibliotek samt att Oswaldo Payá belönades med Europaparlamentets Sacharovpris för sitt arbete med Varelaprojektet.

Bland dem som arresterats märks Oswaldo Alfonso, partiledare i folkpartiets systerparti Partido liberal democratico de Cuba; Pedro Pablo Alvarez, ordförande i Consejo Unitario de Trabajadores Cubanos, en av de största oberoende fackföreningarna på Kuba; Ricardo Gonzalez, journalist, föreståndare för ett av de oberoende biblioteken och vid sidan av detta dessutom korrespondent för Reportrar utan gränser på Kuba. Även delar av de arresterades egendomar beslagstogs - böcker som enligt regimen var amerikansk propaganda, skrivare, datorer och andra saker som klassats som hot mot landets stabilitet.

På annat håll i världen pågår just nu en konflikt som syftar till att få bort en diktator som i 24 år förtryckt sin befolkning. Uppenbart är att Castro genomför dessa arresteringar just nu för att hamna i skuggan av denna konflikt. Det har också visat sig att han har precis rätt kommunikationsstrategi - små korta notiser är allt som publicerats av Castros arresteringar.

Om krig var rätt eller fel väg för att få att få bort Saddam Hussein kan bara framtiden utvisa. Otvetydigt är det dock så att något görs och detta ger förhoppningsvis resultat. När ska vi se det engagemanget för andra förtryckta folk? Militär invasion på Kuba är förhoppningsvis inte nödvändig. Demokratirörelsen har kommit långt och kan troligen demokratisera Kuba på ett fredligt sätt. Det är viktigt att västvärldens regeringar tydligt visar att de inte accepterar förtrycket och att de omedelbart avbryter förhandlingar med regimen. Det internationella trycket för att släppa dessa aktivister måste bli outhärdligt för Kubas makthavare.

Sverige har haft åtta statsministrar sedan 1959, i USA har nio presidenter svurit eden medan Kuba har haft en och samma makthavare i 44 år. Det är dags att även Kubas befolkning ska få välja sin ledare. Att få byta regering. Det är också dags för världen att sluta blunda för Kubas lidande. Det är dags att sätta stopp för Fidel Castro.

Mer läsning

Annons