Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det upplysta samhället

Annons

Även under fredagen var uppgifterna motstridiga om vad som orsakat elavbrottet. Båda länderna uteslöt dock att det var en terrorattack som orsakat det historiskt stora elavbrottet.

Kanske kan samma sak hända i Sverige. Elnätet i Sverige är dessutom sammankopplat med nätet i Finland, Norge, Danmark, Polen och Tyskland. Det svenska elnätet är dock mer finmaskigt än det nordamerikanska, vilket innebär att ett avbrott inte behöver få de konsekvenser som det amerikanska fick eftersom det är enklare att leda om elströmmen i ett finmaskigare nät. Men ändå; för tjugo år sedan lamslogs stora delar av södra Sverige av ett haveri i ett ställverk utanför Västerås.

Elavbrottet leder givetvis tankarna tillbaka till den 11 september 2001 när terrorattacken mot USA genomfördes av fundamentalisterna från al-Qaida. Känsligheten i vårt elsystem visar att elförsörjningen kan vara lätt att slå ut. Om det var ett blixtnedslag i ett kraftverk vid Niagarafallen som orsakade hela strömavbrottet, vilket är en av gissningarna, är det lätt att tänka sig hur terrorister kan skapa nattligt mörker i USA:s industriella hjärta genom en välplacerad bomb.

Att tankarna omedelbart leder till terrordåd när ett elavbrott sker visar hur vår mentala karta har förändrats efter den 11 september.

Terrorn har i dag blivit ett stående inslag i vår vardag och påverkar vårt sätt att tänka och reagera inför händelser i vår omvärld. Så långt har terrorister lyckats i sitt uppsåt; att skapa rädsla och oförutsägbarhet.

Men de högteknologiska demokratiernas sårbarhet är, trots allt, skenbar och går inte på djupet. Demokratierna har under de senaste hundra åren klarat ut de mest otänkbara påfrestningar. Under första världskriget besegrade de enväldets kejserliga Tyskland och Japan.

Tjugo år senare lyckades de att trots ett mycket dåligt utgångsläge mobilisera mot och besegra nazismens Tyskland. Direkt efter att ondskan besegrats var mobiliseringen tvungen att fortsätta mot kommunismen. Efter att Sovjetsystemet kollapsat för snart femton år sedan utmanas demokratierna av en nygammal fiende till det öppna samhället i skepnad av decentraliserad terror, ofta baserad på religiös fundamentalism. För närvarande främst islamsk sådan.

Det visar sig nog att elavbrottet i nordöstra Nordamerika "bara" var - ett elavbrott. Men nästa gång kan det vara ännu ett nytt terrordåd. Om demokratierna ska klara utmaningen från terrorismen måste mobiliseringen mot den fortsätta. Då kan ljuset fortsätta att lysa upp.

MALCOLM DE CHAZAL

Mer läsning

Annons