Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det tickar en bomb under Sverige

Annons

På en enda vecka har jag bytt årstid. I går kom jag på mig själv med att ett par gånger säga "i somras" och då menade jag något som inträffade för bara 14 dagar sedan.

Veckan som gått har varit ovanligt händelserik. Jag återkom till mitt arbete efter tre sköna semesterveckor med åtskilligt i skafferiet till trista höstdagar. Aïda i Dalhalla sitter på en egen hylla och hon matas med Birgit Nilsson på cd:n. Den, cd:n alltså, har fungerat smärtfritt i tio år. Det är ju annars si och så med vår sårbarhet när det gäller elektroniska prylar.

I måndags kväll stirrade jag fascinerat på den ljusorgel som spelade över himlen på kvällen. Det märkliga var att den var ljudlös under den första halvtimmen. För säkerhets skull plockade jag fram både ficklampa och stearinljus. Man vet ju aldrig. Efteråt såg jag att Dalarna begåvats med 6 000 blixtnedslag.

Ett av dessa träffade tidningens elektroniska utrustning och telefonväxel. Det betydde att jag blev handfallen på tisdagsmorgonen. Ingen chans att komma in i systemet. Att plocka fram en gammal Halda är ju inte lönt.

Så den tredje dagen i denna vecka anade jag att det inte stod rätt till med tidningsutdelningen. För tredje dagen i rad saknades den dagstidning jag har som delas ut av brevbärare. Jag ringde posten vid otaliga tillfällen men fick inget svar. Ringde ett annat nummer som bara hade hänvisning till det första och där svarade ju ingen.

På torsdagen löste sig detta problem.

Så kom då fredagsmorgonen. Ett datavirus orsakade att finska banker var tvungna att stänga. Men värst var strömavbrottet i USA och Kanada.

Jag slog på tv:n för att se den första nyhetssändningen. Uppläsaren gav sin bakgrund och påannonserade inslaget. Inget hände och han såg lite ansträngd ut som de plägar göra i rutan då det hakat upp sig. Då är sekunderna timslånga. Till slut meddelade han att "inslaget fastnat i våra maskiner".

För 20 år sedan slogs Syd- och Mellansverige ut vid ett strömavbrott. I New York minns många Black Tuesday då jättestaden låg i mörker precis som i går. Det som kom ut av det var att en väldig massa barn föddes nio månader senare. Någon åtgärd från myndigheternas sida för att undvika ytterliga Black Tuesdays tycks ju inte ha ägt rum.

Så är det. Saker hänger upp sig från den lilla bandspelaren till stora matarledningar med elektricitet. Det är märkligt att vi inte inser att kedjan inte får bli för lång.

Före millenniumskiftet gjordes ett storslaget arbete med att inventera olika system för att hitta svaga punkter som kunde tänkas falera vid tolvslaget. Efteråt sade många att oron var överdriven. Det är klart att det inte var. Att något otrevligt inte inträffade berodde ju på beredskapen.

Frågan är om det måste till en dead line likt den 31 december 1999 för att få alla att verka för samma sak. Jag skulle därför föreslå statsmakterna att ålägga samtliga landets kommuner att inventera vatten- och avloppsnätet före exempelvis den 1 juli 2005. De som är insatta säger att vattenledningarna är gamla och har saknat underhåll i många år. De är att betrakta som en jättebomb placerad under hela vårt jättestora land.

Synpunkter? E-posta till karin@nyalt.se

Mer läsning

Annons