Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det tänkte inte ryssarna på

Annons

Det är lördag kväll i Tallinn. Vi ska gå ut och äta och vi ska vara 13 runt bordet. Överallt är det fullbokat, men vår guide Andres Koern vet hur man tar sig fram. Estniska ministrar lyssnar när Andres från Eslöv har synpunkter.

Utblick | Möten i Estland (3)

Det bär nerför både en två och tre trappor och till slut hamnar vi i ett stort och vackert rum. En brasa brinner i ena hörnet och ett lågmält samtal pågår mellan två unga män i varsin fåtölj. Väggarna runt rummet är täckta av vinflaskor, från golv till tak.

Vi äter en måltid med traditionell estnisk mat som fått en modern design. Allt serveras på ett sofistikerat vis. Det mesta är väldigt gott.

Vi stiger upp från Glorias källare och Andres berättar att nu ska vi gå till en bar ett stenkast bort från Gloria. Vi gör vår entré till tonerna av Calle Schewens vals och vår ankomst gör baren fullpackad. Utrymmet bakom den fyrkantiga bardisken är mycket väl tilltaget. Där härskar den kvinnliga bartendern i ensamt majestät.

Men på kundsidan är det sämre. Kunderna kan sitta bredvid varandra på barstolarna. Övriga gäster får stå bakom de sittande. Sedan är det fullt.

Jag pratar med Tanya. Hennes man arbetar för Felix i Litauen och de har varit med hela kvällen.

- Jag skulle lika gärna kunna vara hemma i Litauen. De ryska barerna ser likadana ut i hela Baltikum.

Tanya gissar att kundutrymmet är smått tilltaget för att det ska vara lätt att utrymma om vodkan flödat alltför mycket.

Mannen med dragspelet lyser upp när vi sjunger med. Han kan ju bara melodin. Han har sett bättre dagar och det har även hans kompis som gärna bjuder upp till en svängom.

Tanya och jag går ut för att hämta luft. Dragspelaren följer med. Men ester och litauer förstår inte varandra. Det är skilda språkrötter. Så Tanya och dragspelaren talar ryska med varandra.

Han lärde sig några Taubevalser för många år sedan av en religiös svensk kvinna som spelade cittra. De pratar vidare med låga röster och det känns som om båda på något obegripligt sätt är på vakt, och dragspelaren verkar med ens vara nykter.

Vi återvänder till bullret i baren.

- Det var något som ryssarna antagligen inte insåg. De tvingade alla balter att lära sig ryska och det har ju underlättat för oss litauer, ester och letter under hela processen före och efter 1991.

Tanya skrattar befriat.

Karin Rosencrantz Bergdahl

Synpunkter? E-posta till karin.rosencrantz@daltid.se

023-93624

Mer läsning

Annons