Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det ligger i vårt eget intresse att hjälpa IS-krigarna

/
  • IS har tänt eld på oljekällor utanför Mosul för att försvåra för irakiska arméns ambition att återta staden.

Annons

Runt 140 svenskar har stridit för IS och andra islamistgrupper och sedan återvänt till Sverige. Nästan alla av dessa personer kommer att gå ostraffade.

Sveriges Radio tog i tisdags upp hur kommunerna nu förbereder stöd för avhoppare. Arbetet är viktigt. Retoriken om att det är fel att hjälpa IS avhoppare tillbaka in i samhället är kortsiktig och direkt farlig. Stöd för avhoppare är av högsta vikt för landets säkerhet. Det är inte främst för deras skull, utan för alla oss andras, som detta är nödvändigt. De förhållandevis små insatser som krävs leder högst troligt till enorma samhällsvinster i form av förhindrade vålds- och terrordåd.

Däremot ska rehabilitering inte ställas mot straff. Återvändare från terrorresor behöver i första skedet lagföras. Regeringen har halkat efter i frågan och lagstiftningen är fortfarande kraftlös mot personer som ansluter sig till terrorgrupper. I april infördes det en ny lag som kriminaliserar resor i syfte att begå terrorbrott. Men det är fortfarande inte olagligt att ansluta sig till en terroristorganisation.

Möjligheterna att utreda vad återvändarna har gjort är också knappa. De enda som i Sverige har dömts för IS terror utomlands är två män i Göteborg som varit delaktiga i två mord i Syrien. De kunde dömas för att morden var filmade.

Liberalerna föreslog i februari att det ska vara olagligt att gå med i ett terrornätverk eller att på något sätt stötta dem. Men regeringen är hela tiden ett steg efter. Först i juni uttryckte justitieminister Morgan Johansson (S) förhoppning om en lagskärpning likt Liberalernas krav innan årets slut. Och än så länge har regeringen inte ens presenterat något lagändringsförslag.

Det borde vara högprioriterat. Det ska inte vara möjligt för terrorister som under flera år har begått fasansfulla handlingar att straffritt komma hem till Sverige.

Mer läsning

Annons