Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det kostar att få stöd av Sverigedemokraterna

Jimmie Åkesson gör klart att stöd från SD inte är gratis

Annons

Vill ha betalt för stöd. Jimmie Åkesson talade på SD:s kommun- och landstingskonferens i Västerås.

SD:sgruppledare Ann-Christine From Utterstedt välkomnade deltagarna till Västerås när partiets kommun- och landstingspolitiska konferens öppnades. Men det var ingen lockande bild som presenterades.

Västerås hade med Signalisten det största asylboendet, här rånades en pantbank, här är det mest bilbränder och här begicks Ikea-morden. From Utterstedt fick applådergenom att angripa statsminister Stefan Löfven (S) för att han inte besökte Ikea efter morden. Power Meet var det enda positiva i nutidens Västerås som lyftes fram i välkomsthälsningen.

Andra partiföreträdare i opposition kan när de välkomnar partivänner till staden också kritisera det ena eller andra som de styrande har gjort. Men grundtonen brukar vara positiv, de framhåller att mycket är bra i Västerås.

Det visaratt Sverigedemokraterna förblir annorlunda, trots att de på andra punkter är på väg att bli mer som andra partier. Bilden av Sverige är mörkare, hoten fler.

Visst märks det att partiet har fått många lokala mandat. Det var gott om deltagare och det ökande stödet lyftes fram gång på gång. Företrädarna anpassar sig till det politiska livet, heltidspolitiker och politiska sekreterare ses numera som någotpositivt.

Företrädarnai talarstolen låter, när det inte handlar om invandrar- eller minoritetsfrågor,ganska lika andra lokalpolitiker. Där finns synpunkter om stort som smått i kommunpolitiken.

Samtidigt vet vi att Sverigedemokraterna i många kommuner har tomma stolar eller problem med ostyriga eller extrema företrädare. Därför är skolningen av lokala företrädare så viktig för partiet. Efter nästa val duger det inte att fortsatt ha ofullständiga fullmäktigegrupper eller tveklöst olämpliga företrädare.

Mötesplatsen utanför konferenssalen visade att Sverigedemokraterna förblir isolerade. Vid andra partiers möten, även lilla KD, brukar det vara gott om stånd och information från intresseorganisationer och myndigheter. Här är det alldeles tomt. Ingen vill skylta med att försöka påverka Sveriges tredje största parti.

Partiledaren Jimmie Åkesson gick i sitt tal till angrepp mot det ”socialliberala etablissemanget”, som skulle kräva att alla partier ska falla inom ramen. Han framhöll att SD:s grundläggande värderingar skiljer sig från andra partier. Åkesson målade upp en mörk bild av läget i Sverige, där invandringen var huvudförklaringen till problemen

Mattias Karlsson, som vikarierade som partiledare under Jimmie Åkessons sjukdom, angrep medierna för att inte granska andra partier, och för att ”kasta skit” på SD. Han menade att etablissemanget har panik inför Sverigedemokraternas framgångar.

Det är ett återkommande tema. Medierna framställs som något enhetligt och negativt, i stället för atterkänna att det finns många olika tidningar, radiostationer, tv-kanaler ochsajter. Det är ett sätt att försöka få anhängarna att bortse från avslöjanden om olika SD-politiker.

Hittills tycks det fungera. SD:s stöd är fortsatt högt, medan partiets motståndare däremot nog stärks i sin övertygelse av alla avslöjanden.

Det vore oroande om svenska väljare alltmer lever i skilda verkligheter och bara tar in information som de redan är positivt inställda till. Massiv mediekritik har i varje fall hittills inte knäckt SD-koden, utan partiets väljare ser ut att stanna kvar.

Jimmie Åkesson var med Gävle som exempel tydlig med att SD kräver politiskt genomslag för att ge aktivt stöd. Det duger inte att ta SD:s stöd för givet, utan det kommer att ha ett pris.

Det är en viktig markering. De som förespråkar att styra med SD:s stöd måste medge att det stödet kommer inte gratis. Det skulle kosta att göra upp med Sverigedemokraterna.

Mer läsning

Annons