Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det glömda Sverige

Annons

Det finns personer som har kommit i skymundan i den svenska välfärden, som borde få mer hjälp av samhället, men inte får det. Personer med funktionshinder, dementa, psykiskt funktionshindrade, alkohol- och narkotikamissbrukare, brottsoffer och hemlösa.

Ingen av dessa personer har valt sin livs-

situation utan hamnat där ofrivilligt. Det är inte svaga personer men utsatta i samhället. Just nu kanske du inte befinner dig i den situationen i livet, men vad vet du om vad som händer dig, din dotter/son, make /maka eller din gamla mamma/pappa under morgondagen ?

Förr eller senare i livet kommer vi i kontakt med byråkrati när vi behöver hjälp. Först då märker vi att samhället inte fungerar som vi trodde. Trots att du betalt världens högsta skatt är det svårt att få den hjälp du behöver. Det är ett systemfel, där du som hjälpsökande hamnar mellan tre huvudmän: landsting, kommun och stat.

Folkpartiet höjer rösten och säger ifrån. Det handlar om personer som lever i det glömda Sverige.

Folkpartiet kräver rättvisa. För oss är det självklart att det är de människor som har det svårast och bäst behöver hjälp som ska prioriteras.

* Eget rum på sjukhemmet. Att äldre fortfarande kan tvingas bo i tvåbäddsrum med främmande människor är oacceptabelt. Äldreboenden som inte håller måttet ska byggas om så att alla som vill får eget rum.

* Ge missbrukare och utslagna behandling. Medan missbruket har ökat har vården skurits ned. Seriöst arbetande ideella föreningar gör ett viktigt jobb och lyckas ofta bra. Kvalificerad behandlingsverksamhet tvingas läggas ned utan fungerande alternativ.

* Återställ rätten till personlig assistans. Handikappreformen drevs igenom av folkpartiet 1991-94 och gav tusentals funktionshindrade möjligheten att kunna leva självständigt. Men därefter har assistansersättningen begränsats. Vi vill återställa handikappreformen och vidareutveckla den.

* Personer med funktionshinder har rätt att röra sig fritt. I dag är alltför många dörrar bokstavligen stängda för funktionshindrade. Därför vill vi genomföra en stor satsning på att handikappanpassa samhället. Vi vill öka tillgängligheten i byggnader, offentliga miljöer och inom kollektivtrafiken. Ta bort krångel med beställning av färdtjänst och riksfärdtjänst.

* Förbjud diskriminering av personer med funktionshinder. Det är orimligt att det i dagens Europa inte är förbjudet att diskriminera människor med funktionshinder. Därför vill vi ändra Europakonventionen om mänskliga fri- och rättigheter.

Jag har erfarenhet av livet som funktionshindrad och vill dela med mig den i riksdagen, därför är jag riksdagskandidat för folkpartiet i valet i höst.

Veronica Hedenmark

Veronica Hedenmark, Falun är riksdagskandidat för folkpartiet

Mer läsning

Annons