Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det finns små ljusglimtar

Annons

I måndags kunde vi läsa i tidningen en kort text från TT om Israel. Demonstrationer och protester har mött premiärminister Sharon för hans plan att låta 8 000 bosättare lämna Gazaremsan och låta området bli mer självständigt under palestinsk ledning.

Inlägget | Mellanöstern

Sharon kallas halsstarrig och bosättningarna kallas "hem". Det är sällan som man ser en mer vinklad skildring av ett komplext skeende än i den notisen.

Det handlar om illegala bosättningar på ockuperade områden, alltså palestinsk mark, som FN och hela världsopinionen trycker på för att Israel ska lämna. Sharon är knappast en fredsduva. Ändå tar han ett mycket litet steg i den riktning som världsopinionen kräver. Men kontrollen över alla vägar in och ut ur Gaza behålls självklart, liksom militärposteringar som snabbt kan ta sig in i området, som nyligen i den blodiga offensiv som skett. Kontrollen behålls på många olika sätt. Och ändå möts denna lilla gest av fredsvilja med total oförståelse, ja, till och med dödshot mot Sharon.

Det ser mörkt ut för freden i Mellanöstern och för det svårt förtryckta palestinska folket.

Vid mitt besök i Israel och Palestina i september i år förstärktes bilden. Problemen ser ut att bli värre och värre. Vägen till rättvisa och fred verkar bli allt längre. Muren fortsätter att byggas och våldet pågår varje dag.

Men det finns ändå några ljusglimtar: Människor från båda sidor som arbetar för en dialog, som protesterar mot den orättfärdiga israeliska politiken. Människor från olika grupper som skapar hopp genom utbildning och möten över gränserna. Människor som behöver stöd. Från oss som kan tala och skriva utan att fängslas för våra åsikters skull.

ANDERS HOLMBERG

Anders Holmberg är högskolepräst och ledamot i rådet för Svenska kyrkans mission i Västerås stift

Mer läsning

Annons