Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det finns inte enbart abortmotståndare på andra sidan Atlanten

Annons

Det är givetvis beklämmande att Donald Trump inleder sitt presidentskap med att skriva under en exekutiv order om att stoppa det amerikanska biståndet till utländska organisationer som stödjer abort. Särskilt med tanke på att amerikanska anti-abortorganisationer strösslar pengar över i stort sett hela världen, och försöker att underblåsa abortmotståndet i väldigt många länder, ja, även här i Sverige.

Men allt som sker på andra sidan Atlanten är inte elände. Det händer också positiva saker i abortfrågan. För samtidigt som de konservativa jublar i Nordamerika så gråter abortmotståndarna i Sydamerika.

En kvinna demonsterar för aborträtt i Santiago i Chile.

Chile tog i dag ett avgörande steg för att häva totalförbudet mot aborter. Tyvärr är det få svenska medier som har rapporterat om det historiska beslutet.

Förslaget som senaten ställde sig bakom innebär att Chile kommer att tillåta aborter på tre grunder: om det föreligger risk för moderns liv och vid allvarliga fosterkomplikationer samt vid våldtäkt.

Utifrån ett svenskt perspektiv kanske det här låter närmast absurt, men för Chile är det ett stort steg framåt att abortreformen ens nådde senaten. Nu inleds dessutom en ny parlamentarisk runda för att utforma den slutgiltiga lagstiftningen så nya strider är att vänta. Abortmotståndet är fortsatt starkt i det djupt katolska landet och mycket står på spel för de som har kämpat under många långa år för att genomdriva reformen.

Faktum är att Chile är ett av sju länder i världen där alla former av aborter är förbjudna – och där kvinnor som genomgår abort riskerar fängelse upp till fem år. Men så har det inte alltid varit, abortförbudet infördes under diktatorn Augusto Pinochets tid vid makten.

Totalförbudet i Chile har också lett till att många farliga och illegala aborter genomförs varje år (vissa uppskattningar gör gällande att det rör sig om över 200 000 aborter), och att det finns en stor svart marknad för olika former av fosterutdrivande läkemedel och preparat.

Ja, det finns verkligen ingen aborträtt att tala om i Chile. Men att det nu faktiskt sker en viss avkriminalisering är oerhört glädjande i dessa trumpna tider. Det bör vi också uppmärksamma.

Mer läsning

Annons