Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det dolda budskapet

Annons

I dessa yttersta dagar har vi kastats mellan en döende president (han fick inte dö, i alla fall inte officiellt, förrän begravningsfrågan var löst), usel åldringsvård och förslag om att tillåta barnaga. Nog finns det ämnen som kan engagera människor.

En tidnings insändarsida är mycket viktig. Det är en tummelplats för alla i samhället och där kan våra politiker läsa vad folk tycker i olika frågor.

Den senaste månaden har en tidning i vår tidningsfamilj, Nya Ludvika Tidning, verkligen fått göra tjänst som budbärare. Politikernas planer på att lägga ned brandkåren i Grängesberg möttes av en proteststorm. I onsdags kväll drogs förslaget tillbaka. Socialdemokraterna hade, enligt uppgift, lyssnat på oppositionen samt tagit intryck av alla insändarna.

Nu är frågan om politikerna också lyssnar till de åsikter som finns om åldringsvården; framför allt i Falun.

Den fråga som jag gärna ser lite mer åsikter om gäller våra barn och ungdomar. Det går inte att ställa människoliv mot varandra, men om vi inte ger våra barn och ungdomar rätt signaler, hur kommer då åldringsvården att se ut i framtiden?

Förre biskopen i Stockholm, Ingemar Ström, var en klok man. Han sade en gång, apropå nedslitna och fallfärdiga skolor, att man skulle ha klart för sig att budskapet till de unga var otvivelaktigt "ni är inte värda något bättre".

Är det samma budskap som sänds till de äldre i dag? Och i så fall, hur upplever våra gamla detta isande budskap?

Med anledning av mina senaste krönikor om att slå sina barn i uppfostringssyfte, har Christina Olsson reflekterat:

"Vad jag tror är viktigt är att man skapar trygghet för barnen, att de känner sig behövda, sätter gränser så de vet vad som är rätt och fel. Den fria uppfostran som kom på -70-talet var säkert vackert tänkt men det fungerar inte.

Ett barn måste få veta var gränsen går.

Man ska aldrig släppa det så långt att aga behövs. Man kan prata sig igenom konflikter på ett vettigt sätt utan att behöva ta till våld.

Ja, jag skulle kunna skriva mycket om detta med barn som jag tycker är så viktigt, vår framtid."

Vad tycker du? Hör gärna av Dig!

Mer läsning

Annons