Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det banala som är så väldigt viktigt

Annons

Varför betraktas det som så banalt att prata om väder och vind? Finns det något som påverkar oss så mycket som just vädret och framför allt innan det ens har ägt rum? Vädret, alltså. I går morse omfattade SMHI:s prognos även vädret i Dortmund i kväll då fotbollseländet bryter ut.

Det är ingen tillfällighet att väderprognoser är ett av de viktigaste inslagen i alla massmedier. Sveriges television ägnar sig ju numera åt att sia om vädret i tiodygns-prognoser. Före varje storhelg, särskilt midsommar, erbjuds dagstidningarna runt om i landet prognoser för just deras utgivningsområde. Regn eller sol när midsommarstången ska resas är en nästan livsavgörande fråga för festarrangörer.

Häromdagen hörde jag följande konversation:

"Åh, jag hoppas verkligen att det blir vackert väder och sol på lördag. Vi ska till Micke och Tessan och det blir grillkör. Vad trist om det regnar. Fast i och för sig, bara det inte regnar."

Jodå, man kan tänka sig att modifiera sina önskemål ..."bara det inte regnar." Det är ju något ödesmättat över vädret. Vi är maktlösa och vet att vädergudarnas humör kan utgöra skillnaden mellan fiasko och succé.

Väder har också en förmåga att dröja sig kvar länge i minnet, men bara om det är extremt åt ena eller andra hållet plus att det smittar av sig och gör en längre period sämre eller bättre än den i själva verket var. Ta exempelvis sommaren 2000.

Urusel, säger alla. Det började med dugg-regn på midsommarafton för att sedan övergå i ett envist regnande med kyla. 7,4 grader exempelvis den 27 juni var ingen höjdare. Därefter regnade det i cirka tre veckor. Sedan hyfsade det till sig men det är få som minns särskilt om man hade semester när det var som värst.

Mognare människor minns somrarna 1955 och 1959 som otroligt varma men det regnade säkert även då fast det har suddats ur minnet.

Vi har suttit där alla och planerat och tänkt ut reträtten om himlens portar öppnas över festsällskapet. Får vi plats i köket eller måste vi duka i vardagsrummet? Kan man ha grillen under parasoll? Och de som ska tälta, var ska de sova om det regnar?

Alla dess överväganden slipper de som bor i södra Europa och andra varma länder. Kan de över huvud taget förstå vilken vånda värdparet har inför trädgårdsfesten om inte prognoserna är kassaskåpssäkert soliga?

Engelsmännen har ju ord om sig att prata väder. Det sägs att förtjusningen i väder- och vindsamtal föddes under Andra världskriget då man ville skingra tankarna på tyska bombplan och förödelse. Jag tror inte att det är sant. Engelsmännen är lika ockuperade som vi är av hur vädret ska gestalta sig. De är ju inte heller med automatik begåvade med vackert väder och soliga somrar.

Och tänker man efter finns det en återkommande mening i SMHI:s prognoser. Den lyder: "Ett lågtryck över de brittiska öarna rör sig sakta mot nordost".

Nu är det bara 14 dagar kvar till midsommar och det verkar som om den goda värmen hittat hit. Dock är det bara några få dagar kvar till sommarsolståndet. Sedan vänder det och blir mörkare igen.

Och så är det bara ett halvår kvar till julafton. Tror ni att vi får en vit jul?

KARIN ROSENCRANTZ BERGDAHL SYNPUNKTER? E-POSTA TILL KARIN.ROSENCRANTZ@DALTID.SE

Mer läsning

Annons