Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är viktigt att vidga vyerna

Annons

Trots att vi står inför ett val, eller möjligen därför(?), har två välkända Morapolitiker lämnat Mora för att vidga vyerna i den stora världen.

Kristdemokraten Lennart Sacrédeus satsar på USA. För andra året i följd ska han jobba som gästlärare och kursansvarig vid Gustavus Adolphus college i Saint Peter i sydvästra Minnesota.

Under årets första månad intensivläser eleverna kursen Aktuell nordisk och europeisk politik. Sacrédeus leder undervisningen.

Saint Peter är en stad på 10000 invånare och skolan är USA:s äldsta svensk-amerikanska college.

Lennart Sacrédeus berättar att skolan med sina 2500 elever har Tre Kronor som sitt vapen och vid skolan finns flera inrättningar som påminner om Sverige. Biblioteket har namn efter Folke Bernadotte, konserthallen heter Bjorling recital hall och det finns även en Nobel hall of sciense. Vid ishallen hänger den svenska flaggan bredvid den amerikanska och skolans egen.

Flera elever bär svenskklingande efternamn, som Anderson, Becker-Finn, Hedstrom och Sundeen och några av dem behärskar svenska klanderfritt.

Lennart berättar också att en av Jussi Björlings söner, Anders, bor i staden Saint Peter. Han driver en souvenirbutik, The swedish kontor, längs stadens huvudgata.

Det är i denna miljö som Lennart Sacrédeus nu inleder det nya året som lärare.

Knappast något dåligt alternativ till vardagsbestyren hemma vid S:t Mikaelsskolan i Mora.

Centerpolitikern Torbjörn Carlsson har sedan en månad tillbaka vistats i Colva, Goa i Indien, dit han åkt både för att njuta av klimatet men också för att få tillfälle att reflektera över sitt uppdrag för FN-förbundet och sina många år som politiker i hembygden.

Carlsson berättar i ett brev, skickat från ett internetkafé på stranden vid Colva, att det varit en fantastisk upplevelse att fira nyår i Indien. Det har blivit många kontakter, både ytliga och några mer fördjupade.

Exempelvis har Carlsson mött Antonia de Souza, rektor vid Cova high school. Deras samtal har blivit både många och långa och rört sig om jämförelser mellan den svenska och indiska skolan.

I samband med terminsavslutningen fick Torbjörn Carlsson även träffa utbildningsminister Shia Luizinko Fakeiro. Ministern inbjöd på stående fot den svenske gästen till utbildningsdepartementet för att få diskutera nya arbetsmetoder och kvalitetssäkring i skolans undervisning. Senare den här månaden ska Torbjörn också träffa indiska lärare och berätta om det svenska undervisningssystemet och lärarnas sätt att arbeta.

Uppenbarligen är lärarna i Mora populära ambassadörer för vårt land.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons