Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är inte lätt - att bli lätt

Annons

I förra veckan skrev jag om locktoner av olika slag. Så här års brukar alla som erbjuder snabb viktminskning, ha ett stort antal potentiella kunder.

Många som avgav nyårslöftet att minska i vikt, har brustit i sina föresatser och nu kan desperationen göra att diverse undermedel skickas efter på postorder. Särskilt när vårsolen får oss att tro att vi är i mitten av mars och vi förstår att det kommer att bli vår och sommar igen.

På agendan har sjukvården stått i ett par års tid. På debattsidan i denna tidning har åtskilliga inlägg publicerats om hur man ska göra för att korta sjukvårdsköerna.

Vad jag kan påminna mig, är det mycket få som ägnat några tankar åt vad gemene man kan göra åt saken. Det är egentligen märkligt, eftersom det ju faktiskt till största delen handlar om vår livsstil.

Min äldsta dotter som ägnar sig åt studier till apotekare, berättade i veckan att all statistik hon sett under den senaste kursen pekar i en entydig riktning. Övervikt är främsta orsaken till ohälsa, följt av rökning.

Hemma på min kylskåpsdörr har jag anslagit följande devis:

"Övervikt är alla icke smittsamma sjukdomars moder."

Naturligtvis är det viktigt att vi som är halvgamla inte sväller för mycket men allra viktigast är det att våra barn får både riktig kost och motion.

Vi översvämmas av kokböcker och matlagare på tv. Ändå tycks det vi stoppar i oss huvudsakligen komma genom en snabbkorv på macken och sedan en halvfabricerad pizza som åker in i ugnen. Den gemensamma måltiden är i många familjer ett minne blott eller också så har den aldrig existerat.

Problemet är ingalunda svenskt. För någon månad sedan hörde jag ett radioprogram som handlade om att Indien drabbats av övervikt. Medelklassen går på gym. Japanerna som genom århundradena ätit nyttigt, översvämmas nu av hamburgerrestauranger och japanerna blir tyngre. Vad kan man då göra annat än propagera och försöka väcka ännu fler?

För 20 år sedan, blev det en väldig uppståndelse för att Socialstyrelsen ville att vi svenskar skulle äta fem-sex skivor bröd om dagen. De flesta som var med på den tiden minns säkert denna kampanj. Den fick naturligtvis många att tänka efter.

De flesta som drar på några kilon för mycket och som aldrig försökt bli av med dessa tror att det är en enkel sak. De upptäcker så småningom när några kilon blir alltför många kilon, att det inte är så lätt att bli lätt. Det kan nog vara lika svårt som att sluta röka, knarka eller supa.

I Sverige har inte regeringen anvisat någon väg men i Storbritannien har Tony Blair planer enligt tidningen Times.

År 2020 kommer nämligen en tredjedel av britterna att vara feta. Därför överväger man att införa särskild skatt på fet eller ohälsosam mat. Man är särskilt ute efter chips, läsk och hamburgare.

Vad tror du? Finns det bättre sätt än via skatten?

Hör gärna av Dig!

Synpunkter? E-posta till

karin.rosencrantz@ dalarnastidningar.se

Mer läsning

Annons