Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är dikt och förbannad lögn"

Annons

Jag ställde mig mycket skeptisk till påstående och menade att uppgiften i många och mycket liknade en av alla dessa skrönor som gärna förmedlas mellan jägare när det gäller hur vargen "gått till" i den svenska faunan. Jag skrev att jag hoppades att tjänstemän eller förtroendevalda inom Dalarnas jaktvårdsförbund förhoppningsvis skulle höra av sig för att bekräfta eller dementera Nyströms uppgift om inplantering av polska vargar i de svenska skogarna.

Göran Bergman, numera egen företagare i Malung, men vid tiden för den påstådda polenimporten anställd vid jaktvårdsförbundets kansli i Falun, har hörsammat mitt upprop.

Göran Bergmans brev här nedan behöver ingen annan kommentar än att vi fortfarande, år 2002, tvingas leva med dessa vandringshistorier om rovdjuren som verkligen inte gagnar en seriös diskussion om rovdjursproblematiken.

Bäste Christer!

Läste i fredagens tidning att centerpolitikern Carl-Erik Nyström i Falun nu gett sig in i varg-och rovdjursdebatten

som ett led i sin valkampanj.

Normalt sett brukar jag inte bry mig om att kommentera alla dårskaper som framförs i samband med rovdjursdebatter, men nu ställer du mig mot väggen i din sommarkommentar där du "tvingar mig att träda fram ur busken" för att dementera Nyströms påståenden.

Jag gör det i min egenskap av dåvarande tjänsteman inom Dalarnas Jaktvårdsförbund.

Carl-Erik Nyström som i andra sammanhang ger ett vettigt intryck gör sig här skyldig till en mycket allvarlig anklagelse då han beskyller Dalarnas Jaktvårdsförbund för inblandning i någon form av varginplantering. Det är mycket anmärkningsvärt att i det inflammerade läget som råder komma med en sådan beskyllning. Carl-Erik Nyström torgför här ett rykte som är dikt och förbannad lögn.

Jag var vid denna tidpunkt i högsta grad aktiv inom Dalarnas Jaktvårdsförbund och jag kan försäkra att ingen så stor fråga skulle ha passerat mig obemärkt. Jag kan i denna fråga även gå i god för mina kolleger och de förtroendevalda som då var knutna till förbundet. Det är för mig omöjligt att begripa vad Nyström anser sig vinna på att komma med denna falska anklagelse.

Jag uppfattar påståendet som enbart ägnat att skada Dalarnas Jaktvårdsförbund och oss som då var aktiva som förtroendevalda eller tjänstemän. Jag förväntar mig ingen ursäkt men nog vore en förklaring på sin plats. Men det är väl allom bekant att det aldrig ljugs så mycket som före ett val, under ett krig och efter en jakt!

Hälsningar

GÖRAN BERGMAN

Mer läsning

Annons