Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är 20 000 personer som står i vårdkön"

Annons

Skärpning Christer Gruhs! 38 miljoner kronor från staten per år i tre år för att kapa köerna i vården är 38 miljoner kronor per år oavsett om de står i landstingets verksamhetsplan eller ej. Om staten ger detta statsbidrag är det väl rimligt att landstinget använder pengarna för det avsedda ändamålet ? Ursäkta, men ditt resonemang är obegripligt på denna punkt.

Du far också vårdslöst fram med fakta. Du skriver att 22 000 personer står i vårdkö. Möjligen kan det stämma om man räknar in de som har dubbla remisser, Men i verkligheten handlar det om 20 000 personer. Av dessa står 4 000 i kö för operationer av olika slag.

Sedan glömmer Du det faktum att tvåtredjedelar av de som står i kö redan nu får sin behandling inom tre månader. De har en "normal" väntetid. Dessutom tas de vårdbehövande in för behandling i den ordning som läkarna bedömer vara mediciniskt riktig. De mest akuta behandlas först.

Nu handlar det om att ta itu med den tredjedel av vårdkön som inte klaras av inom tremånaderstiden. Exempelvis behövs en operation till per dag inom ortopedi för att kapa kön inom detta område. Så detta är inte omöjligt.

För att klara detta är tillgången på personal en långt viktigare fråga än dina funderingar kring en skattehöjning. Och då handlar det om rekrytering, lönenivåer, arbetsmiljö och utbildning. Här kommer landstinget dalarna att ta ut steglängden!

Enligt regeringens vårdgaranti ska behandling ges inom tre månader. Det är i högsta grad rimligt att detta också genomförs i Dalarna. Målet är att detta ska vara förverkligat vid utgången av 2004.

Du pratar om valtaktik som motiv för vår ambition. Jag kan inte se att det är fel att inför ett val presentera den framtida politiken. Samtidigt förtas trovärdigheten i din kritik av Ditt bristande faktaunderlag. Från socialdemokratisk sida anser vi att vårdköerna är det största problemet inom vården. Därför tänker vi ge järnet för att kapa dem.

PETER HULTQVIST

Mer läsning

Annons