Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den tysta vägen in i EMU

Annons

Av opinionsmätningarna att döma tycks tiden verka tämligen starkt för svenskt medlemskap i EMU. En färsk mätning från Temo avslöjar att även majoriteten av s-väljarna numera är positiva till EMU-medlemskap för Sveriges del. Socialdemokraterna är annars det parti, som riskerar störst väljarförluster, om EMU-frågan skulle aktualiseras i valet. Merparten går i så fall sannolikt till vänsterpartiet.

Kravet att Sverige ska gå ur EU ventileras allt mer sällan i valrörelsen. Att vänsterpartiet och miljöpartiet inte spelar ut budskapen nej till EU och nej till EMU för fullt i valrörelsen beror sannolikt på att de räds verklig konfrontation med socialdemokratin, som de samtidigt vill samverka med efter valet.

Mellan den socialdemokratiska regeringen och den borgerliga oppositionen råder däremot utmärkt samsyn om EMU. Så fort en betryggande ja-majoritet föreligger tänker man utlysa folkomröstning. Endast om exakta folkomröstningstidpunkten träter man fortfarande en smula. Förmodligen mest för sportens skull. Man får inte vara alltför sams i politiken. Särskilt inte före ett val, då partiernas kvarvarande entusiaster fortfarande kräver viss kämpaglöd och konfrontation över blockgränsen.

Nej-sidan tycks av skilda skäl oförmögen att bygga opinioner mot EU och EMU. Folkrörelsen nej till EU hörs allt mera sällan av och tycks på god väg att förvandlas till politisk sekt utan inflytande.

Den allra ettrigaste EU/EMU-kritiken hittar man av någon anledning längst till höger och längst till vänster på den politiska skalan utanför riksdagspartiernas krets. Främlingsfientliga Sverigedemokraterna liksom ultravänsterns revolutionära sekter är båda rabiata fiender till EU och EMU. Sådan samsyn mellan politikens ultrafiender syns oss märklig. Extremister har stundom mer gemensamt med varandra än vad de har med mer normala politiska partier. Extremisterna berör varandra, säger fransmännen.

Nej-sidans tilltagande sekterism är ett gott belägg för att ja-lägret är på god väg att vinna slaget om EMU-medlemskapet.

Mer läsning

Annons