Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den dolda mikrofonen

Annons

Flera moderatrepresentanter samt någon socialdemokrat och centerpartist uttalade sig främlingsfientligt. De trodde att SVT:s utsände var främlingsfiende - och en potentiell väljare till deras respektive parti.

En gammal cynism säger visserligen att den smarte politikern enbart säger vad han tror auditoriet för stunden allra helst vill höra. Här drev man uppenbarligen röstfisket lite för långt. Även populismen tillhör kategorin självbestraffande synder. Tack och lov.

Att inte "visa flagg" eller rentav "wallraffa" är understundom en nödvändig journalistisk arbetsmetod, om sanningen ska fram - vilket den i det här fallet uppenbarligen gjorde.

Prominenta politiker avslöjade sig som i lindrigaste fall hållningslösa populister - och i värsta fall som rasister.

Herrarna talade inte under tvång utan fritt ur hjärtat. Och blev grundligt avslöjade till stor skada för de partier de tjänar.

Ett viktigt påpekande är nödvändigt. Den journalistiska etiken har reservationer för dold reportageverksamhet eller wallraffning mot gemene man. Man avlockar inte aningslösa personer på gatan anstötliga uttalanden, som man sedan publicerar med intervjuoffrets namn och bild eller andra identifierande uppgifter. Reportern ska i normalfallet inledningsvis klart tala om att det rör sig om en intervju! Så här säger "Spelregler för press, radio och tv" (utgivna av pressens samarbetsnämnd):

"Visa särskild hänsyn mot ovana intervjuobjekt. Upplys den intervjuade om huruvida samtalet är avsett för publicering eller enbart för information."

Uppdrag granskning drabbade sannerligen inte några ovana intervjuobjekt. De var idel garvade politiker och folkvalda förtroendemän, däribland kommunalråd! Offentliga personer måste tåla!

De var dessutom i tjänst hos sina respektive partier när uppdrag granskning knackade på i valstugan.

Det handlade således inte om några dumheter, sagda i privat sammanhang mellan skål och vägg, där väl flertalet av oss understundom råkat formulera sig mindre välbetänkt i skilda ämnen frampå nattkröken.

I ett bestämt avseende måste emellertid det aktuella programmet ytterst skarpt kritiseras. Uppdrag granskning struntade blankt i att uppsöka vänsterpartiets och miljöpartiets valstugor/byråer. Detta är fullständigt oförsvarbart! Särskilt inför ett val. Lider möjligen de programansvariga av fördomen att endast borgare och sossar kan förfalla till populism samt drabbas av rasistiska och främlingsfientliga värderingar? Verkligheten visar att ingen politisk gruppering är immun mot smittan.

Dock, de otäcka paddor som plumsade ur en och annan prominent politikermun, när "Uppdrag granskning" hälsade på i valstugan, blir naturligtvis inte mindre osmakliga genom programledningens missgrepp att inte ge representanter för samtliga partier chansen att avslöja sig.

Sagt är sagt och lagt kort ligger!

Även i politiken.

Framför allt där.

Mer läsning

Annons