Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debattannons för skattepengar

Annons

Utbildningsminister Leif Pagrotsky och folkpartiledaren Lars Leijonborg har riktat skarp kritik mot lärarutbildningen i Sverige.

Lärarutbildningskonventet kände sig kränkt och gick till motangrepp - i en helsidesannons för en kvarts miljon kronor i Dagens Nyheter.

Resultatet blev omedelbart en ny debatt, som för stunden övertrumfar det ursprungliga temat om lärarutbildningens brister.

Får skattemedel användas så här?

Makthavare i offentlig tjänst får helt enkelt inte använda skattemedel för att bedriva egen opinionsbildning mot regering och riksdag.

En rikspolischef kan exempelvis inte använda det statliga polisanslaget till att köpa annonser i tidningar och etermedia för att kritisera regeringens polispolitik och propagera för fler tjänster och polisstationer - oavsett hur sakligt befogat budskapet än må vara.

Överbefälhavaren kan på motsvarande sätt inte tulla av försvarsanslaget för att i betalda annonskampanjer driva sin egen försvarspolitik.

Inte heller kan en myndighetsperson använda anförtrodda medel till att i annonser bemöta kritik mot hans eller hennes myndighet och/eller tjänsteutövning.

I likhet med övriga medborgare får makthavare i offentlig tjänst naturligtvis delta i det offentliga samtalet och bemöta kritik. Men detta måste ske på gängse sätt, dvs i tidningarnas debatt- och insändarspalter eller i etermedias debattprogram.

Till råga på allt har Dagens Nyheter inte markerat att det handlar om en betald helsidesannons. Kvartsmiljonsannonsen ser ut som en debattartikel.

Vi hoppas detta beror på redaktionellt slarv och inte av någon diskret annonsuppgörelse. En gammal publicistisk regel säger att betalda annonser ska utformas eller markeras så, att de inte kan förväxlas med redaktionell text inklusive debattartiklar.

HL

Mer läsning

Annons