Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt & opinion Klimatfrågan och kärnkraften

Annons

Folkpartiet är det första parti som uttalar att vi bör lämna folkomröstningsresultatet från 1980 bakom oss. Vi blickar framåt och vill hejda avvecklingen av kärnkraften, framför allt för miljöns skull.

FN:s klimatexperter varnar för de accelererande klimatförändringarna. Vi är nu utsatta för den snabbaste temperaturökningen på tusen år. De flesta forskare är överens om att dagens utsläpp av koldioxid leder till klimatförändringar, bland annat i form av temperaturhöjningar. Kan vi då motverka växthuseffekten och ändå ha en hög levnadsstandard? Svaret är sannolikt ja, men det kräver en omläggning av politiken.

Tillgången till elektricitet är viktig för Sveriges industri. En kvarts miljon människor arbetar i dag inom elintensiv industri och denna del av vår ekonomi står för flera hundra miljarder i exportinkomster om året. Att avveckla svensk kärnkraft samtidigt som Ryssland exporterar el till Norden är orimligt.

I energipolitiken ingår att begränsa växthuseffekten. Därför medverkar Sverige aktivt i utformningen av EU:s nya system med utsläppsrätter. Detta system syftar till att minska utsläppen där det är billigast att göra sådana minskningar.

Dagens förlegade svenska energipolitik bygger på folkomröstningen 1980. "Vad ska väck? Barsebäck! - Vad ska in? Sol och vind!" hette det i demonstrationstågen.

Sedan 1980 har dock flera avgörande faktorer förändrats. För det första har kunskapen om växthuseffekten ökat. Om kärnkraften avvecklas i Sverige före år 2025 och ersätts med gas kommer de årliga koldioxidutsläppen att öka med 35 miljoner ton, en ökning med cirka 65 procent.

Olja och kol ger ännu större utsläpp. Den tekniska utvecklingen har inte på något avgörande sätt ökat elproduktionen med sol eller vind.

Folkpartiet i Dalarna hade sitt årsmöte den 3 april 2004 och vi behandlade då en motion från Olle Nelson i Ludvika som gällde energifrågan. Jag hade formulerat förbundsstyrelsens svar som också kom att stödjas av årsmötet.

Det går ut på att vi säger nej till utbyggnad av de orörda älvarna och de utbyggda älvarnas orörda delar. I första hand bör man hushålla med både elektrisk och annan energi. För detta kan ekonomiska styrmedel användas.

I andra hand bör man satsa på långsiktigt hållbara lösningar, såsom sol och vind, men det ger inte tillräcklig mängd.

Om det krävs ytterligare el är det bättre att bygga nya kärnkraftverk än att bygga ut fler älvar. Även kol, olja och naturgaskraftverk är ett sämre alternativ än kärnkraft eftersom de ger stora utsläpp av klimatgaser.

I Dalarna ligger vi alltså mycket bra i fas med det som folkpartiet just presenterat på riksnivå.

LENNART FREMLING

Mer läsning

Annons