Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De starka tar alltid för sig

Annons

Storstäderna skyr numera inga medel när de agerar på den nationella arenan. De antar att de är ekonomins motorer och att andra regioner lever av det överskott som storstäderna sägs skapa. Med dessa vetenskapligt obelagda "bevis" tar de för sig av det mesta som kan gynna deras fortsatta expansion. Det är bakgrunden till min kritik av ett inlägg från Göteborg i somras.

I en artikel av vd:n i Västsvenska industri- och handelskammaren, Anders Källström, i SvD säger han rent ut att regioner som vill växa måste locka till sig ungdomar från andra regioner för att lyckas i sina ansträngningar. När jag i en FK-kolumn (20/7) reagerade på hans ohöljda krav på att andra regioner ska förse storstäderna med landets mest utbildade arbetskraft hörde han av sig till FK och upprepade sin framtidsstrategi (Del 2 19/8).

Eftersom storstäderna genom stora investeringar i utbildning, kultur, forskning och annan infrastruktur finansierade av landets alla skattebetalare är extremt gynnade kan dessa kommuner attrahera en stor del av våra välutbildade ungdomar. Om dessa regioner fick bestämma ännu mer själva över våra samlade framtidsresurser, som Källström önskar, skulle övriga regioner urlakas till gränsen av överlevnad.

Göteborg med omgivande region fick i våras ett tillväxtpaket på 25 miljarder för att stärka regionens konkurrenskraft. Men de är ändå inte nöjda. Nettoinflyttningen av unga personer var cirka 700 personer under första halvåret i år, vilket motsvarar ett bidrag från landets övriga län på cirka 1-1,5 miljarder. Dessutom får enbart Göteborg cirka 1,5 miljarder i statsbidrag av staten under 2004 men de är ändå inte nöjda trots en god yttre utveckling. Hur länge kan vi andra acceptera storstädernas omättade glupskhet?

RONNY SVENSSON

Mer läsning

Annons