Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför vinner Hillary Clinton i morgon – alternativet är sämre

Att Hillary Clinton vinner tisdagens presidentval är de flesta politiska analytikerna överens om. Senare opinionsundersökningar visar visserligen att det övergripande stödet för Clinton har minskat den senaste tiden, mycket på grund av den seglivade mejlskandalen. Och en mätning, beställd av Washington Post i veckan, antyder till och med att Trump har gått om Clinton.

Annons

Men även om viss oro inför Clintons dipp är på sin plats, så finns ingen anledning för amerikaner att rusa mot den kanadensiska gränsen. Sett till de enskilda staterna är Clintons försprång fortfarande slående – det kräver ett mindre mirakel för att Trump ska lyckas plocka hem swing-staterna, vars stöd han behöver för att knappa in på Clinton. Hillary Clintons vinstchans beräknas till 70 procent. Och den tidiga röstningen talar tydligt för det demokratiska partiet.

Här är två förklaringar till varför Hillary Clinton vinner valet:

1) Alternativet är sämre

Att vinna på grund av att man är det minst sämsta alternativet är inte någon ego-boost. Men så krasst är det: När valresultatet presenteras och Hillary Clinton kan titulera sin som USA:s första kvinnliga president, kommer fler att fira att Donald Trump förlorade än att Hillary Clinton vann.

Efter 30 år i maktens korridorer anses Hillary Clinton vara det utbredda politikerföraktet personifierat. Hon representerar den korrupta makteliten och det uppköpta etablissemanget – och för det är hon hatad. Men trots det kommer många amerikaner att svälja sitt missnöje och rösta på henne. De röstar på Clinton för att Trump inte ska vinna.

2) Hennes stöd bland kvinnor och majoritetsgrupper

Hillary Clintons stöd är som störst bland minoritetsgrupper och välutbildade kvinnor. Det är inte svårt att förstå varför. Clinton har tagit tydlig ställning för kvinnors och hbtq-personers rättigheter. Hon har legitimerat och bekräftat den diskriminering som drabbar många afroamerikaner och som förenar black-life-matters-rörelsen. Samtidigt har Donald Trump spytt ur sig den ena sexistiska och rasistiska kommentarer efter den andra. I slutänden är det grupperna av människor som Trump har vänt sig mot, som fäller honom.

Mer läsning

Annons