Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dånet från Jas Gripen är ljudet av säkerhet

Det är varken bullerregler eller kulturmärkta hus som lär avskräcka en raketattack från Kaliningrad, utan synlig militär närvaro och Nato:s missilförsvar, skriver Lars Kriss i en ledare.

Annons

Säkerhetspolitik. Det får vara ett slut på de löjeväckande konflikterna mellan försvars- och miljöintressen.

Försvarets återetablering på Gotland stöter på byråkratisk patrull. Både mark- och miljödomstolen och länsstyrelsen är bekymrade över Jas Gripens ljudnivå. Om Försvarsmakten ska tillåtas försvara rikets säkerhet från Visby måste ett 50-tal hus i närheten av F17 Gotland bullerisoleras. Annars stoppas flygningarna.

Försvarsmaktens upprepade tillståndsproblem vittnar om en farlig historielöshet.

Östersjön är en het zon i ett nytt kallt krig. Avståndet mellan Visby och den ryska exklaven Kaliningrad är 35 mil fågelvägen. De ryska jaktplan av modell SU-27 som i förra veckan kränkte finskt och estniskt luftrum övervakade en sjötransport av robotsystemet Iskander mellan S:t Petersburg och Kaliningrad. Totalförsvarets Forskningsinstitut, FOI, gör också bedömningen att det troligen finns kärnvapenbestyckade missiler i regionen.

Gotland strategiska betydelse kan inte överdrivas. Att Jas Gripen ges bästa förutsättningar att verka från Visby torde vara en självklarhet. Det är varken bullerregler eller kulturmärkta hus som lär avskräcka en raketattack från Kaliningrad, utan synlig militär närvaro och Nato:s missilförsvar.

Tidigare i somras rapporterade Sveriges Radio om protesterna mot Försvarsmaktens flygövningar över Vättern. Precis som på Gotland anses Jas Gripen-planens närvaro vara ett störande inslag i vardagen. Försvarsmaktens förfrågan gällde en ökning från 20 till 50 övningsdagar per år. Länsstyrelsen gjorde en restriktiv bedömning och beviljade 30. Det räckte för ett 100-tal överklaganden från boende, företag och kommuner (Ekot 7/8).

Mer än 200 år av fred gör avtryck i folksjälen. Svenskarnas kollektiva oro för bullernivåer, minskad turism och sämre fiskevatten, verkar större än rädslan inför ett oberäkneligt Kreml. Det får vara ett slut på de löjeväckande konflikterna mellan försvars- och miljöintressen. Dånet av ett Jas Gripen som lyfter är väsentligt behagligare än vetskapen om en SU-27 som kränker svenskt luftrum.

Mer läsning

Annons