Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig teologi av Åke Green

Annons

Så är det dags igen för nästa avsnitt i följetongen Åke Green. Hans predikan mot homosexualiteten ska nu upp i Högsta domstolen. Är det hets mot folkgrupp eller inte som han har ägnat sig åt?

Jag för min del hoppas att det blir en fällande dom. För vad man än har för åsikter så har man inte rätt att kränka eller förneka andra människors rätt till sina egna innersta känslor.

Vare sig Åke Green har ägnat sig åt hets eller inte så står en sak klar för mig. Han har ägnat sig åt dålig teologi.

I dagens kyrkor kan man lite förenklat och grovhugget skissat hitta en skillnad mellan två förhållningssätt till källorna.

Den ena söker i enskilda formuleringar i bibeln och bland konservativa auktoriteter för att hitta det man kallar "den klassiska kristna tron". Man menar att de specifika orden är så viktiga att de måste behållas och få vara en grund för tron även i vår egen tid. Detta sätt att tänka brukar kallas att vara bokstavstroende.

Ganska snart kan man se att detta inte fungerar i praktiken. Det finns formuleringar i själva bibeltexten som strider mot varandra, olika böcker i bibeln har olika syn på världen och så vidare. Vilket är ganska självklart när det vi har att arbeta med är texter och berättelser som har kommit till under en period av tusentals år.

Resultatet blir det som finns hos Åke Green, enstaka bibelord som nämner någon form av homosexualitet väger upp alla de ord om kärlek och en ickedömande livshållning som är en mycket större del av bibeln.

Därför behövs det en annan hållning, som de allra flesta inom kyrkan i dag ansluter sig till. Det sättet att tänka är att söka sig fram till de grundvärderingar som man kan finna i bibeltexterna. Man behöver då inte ta hänsyn till de exakta formuleringarna, men har ändå möjlighet att vara trogen källorna.

Den kristna trons grundvärderingar som handlar om befrielse, kärlek och ett gränsöverskridande accepterande. Det blir tydligt när man ser på hur Jesus själv handlade och mötte människorna omkring sig.

Resultatet av detta sätt att tänka blir tvärtemot Greens, att homosexuella som alla andra människor är älskade och accepterade, de bör ha samma rättigheter som andra att uttrycka sin kärlek och få leva i så stor frihet som möjligt.

Om Greens predikan var en kränkning mot homosexuella ska den fällas, men för dålig teologi finns inga andra straff än kritik och möjligtvis att dra på munnen en aning...

ANDERS HOLMBERG

Anders Holmberg är högskolepräst i Falun.

Mer läsning

Annons