Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalfolkets ovilja till förändringar

Annons

Många av dem som hörde av sig under fredagen delar Marie Jonssons synpunkter om dalfolkets inställning till förändringar. Några ansåg att det är bra att ifrågasätta och inte alltid acceptera vad statsmakten eller makthavare försöker pådyvla en nation, ett folk. Andra anser att konservatismen hos dalfolket varit till men för utvecklingen i Dalarna.

Billy Höglund i Rättvik, verksam inom fritids- och turistsektorn i Leksand och Rättvik under många år, har också erfarenheter från flera andra boplatser i landet. Det har blivit 20 år i Sundsvall, tio år i Örebro, åtta år i Kisa och sex år i Sunne.

Hans erfarenheter säger honom att det är stora olikheter i förändringsbenägenhet mellan olika landsdelar. I Örebro och Sundsvall är det få som ifrågasätter. Saker och ting bara sker och innevånarna bryr sig inte.

På små orter i Dalarna, Värmland och Östergötland är beslutsfattare mycket mer lyhörda för olika opinioner, vilket ibland skapar beslutsångest.

När Höglund jämför Leksand och Rättvik med Kisa och Sunne, konstaterar han att politiker och andra beslutsfattare i Leksand och Rättvik visat större framtidstro och vågat mer än sina kollegor i Värmland och Östergötland. Som exempel på framtidstro och mod pekar Billy Höglund på satsningen på Sommarland.

Men Billy Höglund medger att det ibland kan förekomma långa beslutsprocesser. Men det beror oftast på att många människor är engagerade, de bryr sig om framtiden. Billy Höglund har också låtit oss ta del av ett tal som han höll i samband med majstångsresningen vid Vidablick i midsommartid.

Det får blir dagens inlägg i den pågående EMU-debatten.

Mer läsning

Annons