Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalavargar i tv-fokus

Annons

Förmodligen har tv-programmen rört upp känslor lite här och där, men det är mera osäkert om televisionens granskning fört frågan framåt.

I varje fall i den viktiga frågeställningen om programmen medverkat till en ökad tolerans mellan företrädarna för de olika ståndpunkterna. Snarare finns det en risk att tv:s strålkastarljus innebär en utveckling mot ökad polarisering.

Det finns nämligen en risk med den här typen av granskande tv-program att de som anser att rovdjurspolitiken styrs från ett Stockholmsperspektiv, nu upplever sig som förlorare och utsatta för en komplott.

En bidragande orsak till en sådan slutsats är att ledningen för Uppdrag granskning "ännu en gång utnyttjat sig av en form av journalistik (smygfotografering) som även många ansvariga medarbetare i Sveriges Television tar avstånd från.

Likväl infinner sig frågan hur tv-teamet skulle kunna nå fram till påtagligt innehåll i programmet utan att använda sig av okonventionella arbetsmetoder.

Men, ändå, granskande journalistik ska riktas mot makthavare, inte mot dem som ifrågasätter myndigheters motiv och beslut. Varför har inte Naturvårdsverkets och andra myndigheters företrädare utsatts för samma typ av journalistik som Tage Collberg och hans jaktkamrater?

Vår slutsats efter de tre programmen, blir följande:

n Många påståenden om tjuvjakt - få bevis.

n Vargmotståndare som ägnar sig åt olaga jakt ska straffas.

n Tv-programmen utgjorde en enastående möjlighet för "vargmotståndarna" att bevisa att det skett en olaglig inplantering av varg. Bevisen uteblev.

n Riksdagens delmål om 200 vargar i Sverige måste bli förhandlingsbart. För stora koncentrationer av varg i för små områden innebär överhängande konfliktrisker. Både med jägare och djurhållare.

n Försök anpassa vargstammen till en nivå som på sikt innebär möjlighet till jakt.

n Tamdjursinnehavare måste ges rätten att värna sina djur som hotas av angrepp av rovdjur (paragraf 28-problemet).

n Myndigheter och lokalbefolkning måste få mötesplatser för en sansad debatt om rovdjursfrågan. Utan tv-kameror.

Dalarna och dalfolket måste acceptera att vargen, precis som björnen, är ett närvarande rovdjur i våra skogar. Myndigheter som Naturvårdsverket och länsstyrelsen måste få en ökad lyhördhet för lokalbefolkningens synpunkter och våga ta beslut efter lokala förhållanden.

Först då kan det bli en allmän, eller i varje fall ökad, acceptans för statens rovdjurspolitik.

Mer läsning

Annons