Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalauppror hos centern

Annons

Det är säkert partiledare Maud Olofssons agerande som är orsaken till att några ledande centerpartister runt om i Dalarna nu deklarerar att de inte finner sig i den officiella nej-sägar-linjen inför EMU-omröstningen. På nyhetsplats berättar vi om ett antal centerpartister som tar avstånd från nej-linjen och ansluter sig till ja-sidan.

Maud Olofsson har, förmodligen ofrivilligt, kommit att framstå som en del av den politik som vänstern och miljöpartiet torgför under den pågående valrörelsen inför folkomröstningen den 14 september.

Det finns bland centerpartisterna också en irritation över att Olofsson i valrörelsen försöker påskina att folkomröstningen skulle avse regeringsfrågan. Upprepade gånger har hon sagt att centern vill se en ny och mer företagsvänlig regering.

Men de flesta företagare, även de med centersympatier, vill att Sverige ska ha en regering som intar en positiv inställning till EMU. Därför kommer Maud Olofsson i svårigheter med sin argumentation. Hon blir otydlig. Med vilka vill hon samarbeta efter folkomröstningen - de tre andra borgerliga partierna som säger ja till EMU eller de tillfälliga vännerna i vänstern och miljöpartiet, det vill säga nej-sägarna?

För centern i Dalarna blir den fortsatta valrörelsen komplicerad när centerns riksdagsledamot Kenneth Johansson nu kommer på kollisionskurs med ledande centerpolitiker som exempelvis centerns dalaordförande, Bertil Daniels.

Listan över centerpartister som säger ja till EMU innehåller så många tunga politiska namn att centern som ett trovärdigt nej-parti kan få sig en mycket allvarlig knäck.

En spricka av det här formatet i centerns nej-fasad kan få konsekvenser på flera områden inom partiet.

Det nya upproret i Dalarna kan lätt få efterföljare runt om i landet. Därmed skapas en splittrad bild av centerns egentliga hållning till alternativen den 14 september.

Det torde Maud Olofsson och Kenneth Johansson inte ha räknat med när mindre än tre veckor återstår till folkomröstningen.

Mer läsning

Annons