Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalaredaktörer i upprop: Rösta för demokratin!

Annons

Orsa är en liten men på många sätt naggande god kommun, med en smak av vildmark i luften och en skönhet som är slående. Sedan i höstas har Orsa kommun tyvärr hamnat i den mediala hetluften på grund av en enda sak - att högerextrema krafter slagit ner bopålarna där. Sverigedemokraterna kom in i

fullmäktige med ett mandat och därefter har också de så kallade nationaldemokraterna gjort sin röst hörd i Orsa.

Det vore fel att överdriva betydelsen av dessa ytterlighetspartier. De kommer definitivt inte att ta makten vare sig i Orsa eller någon annanstans i Sverige utan är dömda att vistas i utkanten av det politiska livet.

Problemet med de högerextrema rörelserna ligger på ett annat plan: De skapar fientliga och aggressiva stämningar i samhället, de får fördomar mot minoriteter, invandrare och alla slags "annorlunda" människor att gro, ja de ger oss det trista budskapet att världen inte är en plats öppen för alla utan bara för de som godkänns av en extremt nationalistisk ideologi. Detta säger de naturligtvis inte alltid ut öppet. De vet att de moraliskt skulle förlora varje diskussion om de verkligen öppet gick ut med sin dolda dagordning. Istället låtsas de vara demokrater.

Hur kan de bekämpas? Vi tror att den bästa metoden helt enkelt heter demokrati, det vill säga att den stora majoriteten utnyttjar sin rätt och går och röstar. Ju fler som går och röstar i kommunalvalet på söndag, desto mer späds de högerextrema partierna ut och ju större är chansen att de inte äntrar kommunfullmäktige. Folket i Orsa kan då visa att de högerextrema inte på något sätt är representativa för innevånarna. För det är de inte!

Vi ska villigt erkänna att det inte alltid är lätt att ta upp de här frågorna i tidningarna. Risken är alltid överhängande att för mycket uppmärksamhet ger dessa rörelser en betydelse de inte har. Att förbjuda dem är också helt fel väg att gå - det enda som är förbjudet är direkt hets mot folkgrupp. Nej, den bästa metoden att slippa deras närvaro i kommunen är därför helt enkelt att så många som möjligt av Orsas röstberättigade går till valurnan på söndag.

Vi som undertecknar den här gemensamma artikeln har ofta olika syn på hur samhällen ska byggas och vad som är viktigt här i livet. Men en sak har vi gemensam: Övertygelsen att en demokrati, där så många som möjligt är med och deltar, alltid är den bästa medicinen mot fördomar och inskränkthet.

Att se den lokala mobiliseringen mot högerextremismen har varit imponerande. Särskilt bra är det att den mobiliseringen i stor utsträckning också skett i humorns tecken. Så inget ont som inte har något gott med sig: På söndag träder Orsa fram inför sig självt och inför Sverige som en öppenhetens plats på jorden och i Dalarna.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons